Connect with us
Rex Tillerson, CEO-ul ExxonMobil, a fost nominalizat de președintele-ales al SUA, Donald Trump, pentru funcția de secretar de stat.

Externe

Rex Tillerson, CEO-ul ExxonMobil, nominalizat la funcția de secretar de stat în administrația Trump

Rex Tillerson, CEO-ul ExxonMobil, a fost nominalizat de președintele-ales al SUA, Donald Trump, pentru funcția de secretar de stat. Trump l-a prezentat pe președintele gigantului petrolier, drept ”unul dintre cei mai realizaţi şefi de întreprindere şi decidenţi internaţionali din lume”.

Într-un comunicat emis de echipa sa, Donald Trump prezintă cariera lui Rex Tillerson ca fiind „încarnarea visului american”. Potrivit președintelui-ales al Statelor Unite, Tillerson  a urcat în ierarhie „prin muncă grea, dedicare şi un mod inteligent de a face afaceri”.

Trump apreciază că, în postura de șef al diplomației americane, șeful Exxon va fi „un lider de clasă mondială” care va lucra în numele poporului american.

Rex Tillerson, în vârstă de 64 de ani, este cunoscut ca fiind un apropiat al Rusiei. Acesta îl cunoaște personal pe președintele Vladimir Putin. În 2013, el a fost decorat de Putin cu Ordinul Prieteniei, pentru „întărirea cooperării în domeniul energiei”.

Șeful gigantului petrolier ExxonMobile nu a mai lucrat în cadrul guvernului dar are viziuni politice conservatoare.

Rex Tillerson are legături puternice cu Rusia

Printre atribuțiile lui Tillerson se va număra și normalizarea relațiilor cu Rusia, afectate de anexarea Crimeei. De asemenea, acesta va media și diferendul dintre Washington şi Moscova cu privire la Războiul din Siria, informează AFP.

În calitate de secretar de stat, Tillerson a declarat că se va concentra asupra consolidării alianțelor. Totodată, el va da curs ”intereselor naţionale comune şi consolidării puterii, securităţii şi suveranităţii Statelor Unite”, relatează DPA.

Potrivit unor surse, șeful Exxon și-a anunțat deja echipa că urmează să se retragă de la conducerea companiei anul viitor. Limita de vârstă a angajaților ExxonMobile este de 65 de ani.

Citește și: Donald Trump și-a prezentat strategia militară. Se va concentra pe înfrângerea ISIS

Nominalizarea sa trebuie să fie aprobată de Senatul american. Confirmarea lui Tillerson în funcție este îngreunată chiar de relațiile apropiate de Moscova. Rusia este acuzată de CIA că s-a implicat în alegerile prezidențiale din SUA, și a favorizat alegerea lui Donald Trump.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top