UPDATE: Rezultate Alegeri Moldova: Igor Dodon 48%, Maia Sandu 38%. Se ajunge în turul 2

Adrian Vrauko
31.10.2016
UPDATE: Rezultate Alegeri Moldova: Igor Dodon 48%, Maia Sandu 38%. Se ajunge în turul 2

Rezultatele la Alegerile prezidentiale din Republica Moldova. Igor Dodon și Maia Sandu vor lupta pentru funcția de președinte în turul al doilea.

Update, ora 13.00: După numărarea a aproape toate voturilor înregistrate, situația este următoarea: Dodon – 48,23%, Maia Sandu – 38,42%, Ciubasenco – 6,03%.

Update, 8.00: S-au numărat 99.3% din voturi, iar rezultatele indică un tur al doilea. Igor Dodon, candidatul Partidului Socialist, pro-rus, a obținut 48.31% din voturi. Maia Sandu, candidat al Partidului Acțiune și Solidaritate, pro-european, a obținut 38,37%. Ceilalți candidați nu au reușit să treacă pragul de șapte procente.

Dacă rezultatele vor fi confirmate și validate, autoritățile de la Chișinău vor organiza un al doilea tur de scrutin pe 13 noiembrie, la care vor lua parte Dodon si Sandu.

“Victoria noastră este inevitabilă, acest lucru trebuie să-l înteleaga toți”, a declarat Igor Dodon, după închiderea urnelor.

Fostul președinte Traian Băsescu a reacționat după aflarea rezultatelor, afirmând că Maia Sandu va câștiga în turul al doilea.

„Republica Moldova este PRO WEST, PRO ROMÂNIA

Igor Dodon nu a câştigat alegire prezidenţiale din primul tur, în condiţiile în care electoratul său rusofon a fost mobilizat total să meargă la vot. Maia Sandu reuşeşte intrarea în turul doi cu un scor bun, de 38 la sută, în condiţiile în care o bună parte din tineri nu a fost la vot în primul tur, dar cu certitudine va merge la vot în turul doi.

Duminică 13 Noiembrie, Maia Sandu va câştiga alegerile prezidentiale cu 53 la sută şi Republica Moldova va rămâne Pro-Europa şi Pro-România în condiţiile în care prezenţa la vot va depăşi 55 la sută.

Bravo Maia, bravo cetăţeni ai Republicii Moldova”, a scris Băsescu pe Facebook.

UPDATE 01:47 – Numărătoarea voturilor continuă, iar turul doi de scrutin este din ce în ce mai aproape. La ora 1:43, rezultatele sunt: Dodon – 48,71%, Maia Sandu – 37,94%, Ciubasenco – 6,03 %, din 98,32% procese verbale procesate

UPDATE 01:34 – Au fost numărate 97,93% din voturi, iar Dodon scade puțin in rezultate, ajungând la 48,75%. Candidatul prorus a dat și cateva declarații:

„Suntem la limită. Am încredere că victoria va fi în turul întâi. Au rămas de numărat încă suficiente voturi. Nu au fost procesate încă procese verbale în raioane unde se votează masiv pt liderul socialiştilor”, a mai declarat el, îndemnându-şi activiştii din teritoriu „să îşi facă munca până la capăt”.AGERPRES

UPDATE 01:17 – Numaratoarea voturilor arată că este foarte posibil ca niciun candidat să nu obțină rezultate de peste 50%

Rezultatele arată ca este foarte posibil să se organizeze turul doi de scrutin, însă Moldova va trebui să aștepte până când urnele de vot din SUA se vor inchide, acestea fiind deschise la ora locala 15:30.

Dacă se va organiza turul doi, acesta va avea loc în data de 13 noiembrie, autoritățile din Chișinău organizant noi alegeri pentru Dodor si Sandu.

UPDATE 01:08 – Pro TV Moldova anunta noi rezultate, Date preliminare ora 1:04: Dodon – 48,88%, Maia Sandu – 37,82%, Ciubasenco – 5,94%, din 97,41% procese verbale procesate, a anunțat televiziunea pe site.

UPDATE 01:01 – UPDATE Date preliminare ora 00:52: Dodon – 48,99%, Maia Sandu -37,7%, Ciubasenco – 5,94%, din 97,02% procese verbale procesate, conform protv.md.

UPDATE 00:56 – Jurnalistii protv.md și zmg.md susțin că rezultatele par să ducă spre turul II.

UPDATE, 00:50 – Rezultatele alegerilor din Moldova la numărarea a peste 96% din voturi arată că Igor Dodor a scăzut sub pragul de 50%.

Candidatul prorus Dodor a obținut la numărarea a 78% din voturi, un scor de 50,82%, urmat la mare distanță de candidata prorusă, Maria Sandu cu 36%.

Dacă niciun candidat nu va obține peste 50% din voturi la alegerile prezidențiale din Moldova, va fi organizat turul doi.

Prezența la votul din Moldova

48% din cetățenii cu drept de vot s-au prezentat să își exprime rezultatul în alegerile prezidențiale.

Alegeri în Moldova
Prezența la vot

Maria Sandu a obținut la urnele de vot din București cele mai multe voturi

Agenția de presă news.ro anunță ca Maria Sandu, candidata PAS, a obtinut la București 2150 de sufragii, urmată de Igor Dodor cu 53, Mihai Ghimpu a primit 51 de sufragii, iar candidatul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, 46, acestea fiind rezultatele de la București.

In Rusia rezultatul voturilor pentru președintele Moldovei este următorul

Și in Rusia au fost amplasate urne de vot pentru alegerile din Moldova, iar scorurile sunt urmatoarele: Igor Dodon – 1057, urmat de Dumitru Ciubaşenco (Partidul Nostru) – 771 şi de Maia Sandu – 182 .

La Sankt Petersburg, Igor Dodon obţinut 248 de voturi, Dumitru Cibaşenco118; iar Maia Sandu 38.

În Vilnius, din cele 37 de voturi, Maia Sandu a acumulat 22, Igor Dodon, din totalul de 37 de voturi.

Moldova a arătat ca iși dorește o apropiere de Rusia

Specialiștii in politică internațională sustin că rezultatul votului din 30 octombrie este un mesaj clar al cetățenilor moldoveni care își doresc o reapropiere de Rusia.

Alți analiști sustin ca este posibil ca in turul 2, în cazul in care va fi organizat, candidata proeuropeană să câștige alegerile cu ajutorul moldovenilor care se vor mobiliza să iasă la urne pentru a vota împotriva lui Igor Dodor.

Moldova își alege președintele tării dupa 20 de  ani de când această sarcină a fost scoasă din rândul cetățenilor și pasată parlamentului.

Rezultate alegeri Moldova – UPDATE

UPDATE 00:49: Dodon – 49,13%, Maia Sandu -37,6%, Ciubasenco – 5,89%, din 96,4% procese verbale procesate

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *