Rumen Radev, noul președinte al Bulgariei

14.11.2016
Rumen Radev, noul președinte al Bulgariei

Rumen Radev este noul preşedinte al Bulgariei. Fostul comandant din cadrul Forţelor Aeriene, în vârstă de 53 de ani, a obţinut 59,4% din voturile exprimate în turul doi al scrutinului prezidenţial. Acest procent este după numărarea a 99,3% din buletinele de vot, potrivit Reuters.

Rivala sa, Ţeţka Ţaceva, candidata GERB, partidul aflat la guvernare, a obţinut 36,2% din voturi.

Potrivit rezultatelor, care reflectă exit-pollurile, Radev a fost ales preşedintele Bulgariei pentru următorii cinci ani. El va prelua funcţia la 22 ianuarie.

Premierul Boiko Borisov a anunţat duminică seara că demisionează din funcţie. Declarația a venit după ce exit-pollurile au arătat că formaţiunea sa a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegeri.

„Acceptăm voinţa poporului şi-i felicităm pe cei care au obţinut susţinerea majorităţii alegătorilor”, a declarat Borisov, citat de Associated Press.

Noul preşedinte se confruntă cu o eventuală creşterea a numărului de migranţi din Turcia vecină şi tensiuni tot mai puternice între Rusia şi Occident.

În turul întâi, Radev a obţinut o victorie cu 25% din voturile exprimate, urmat de Ţaceva, cu 22%, cu care a intrat în turul doi.

Bulgaria, care a aderat la Uniunea Europeană (UE) în urmă cu zece ani, rămâne unul dintre cei mai săraci membri ai blocului european. Însă, cei 7,2 milioane de locuitori ai ţării sunt profund divizaţi.

Fosta ţară comunistă face parte din NATO şi UE, însă numeroşi bulgari simt în continuare o afinitate culturală şi istorică faţă de Rusia. Dependenţa ţării de alimentarea cu energie din Rusia o face vulnerabilă faţă de presiunile Kremlinului.

Guvernul de coaliţie al lui Borisov a reuşit să refacă stabilitatea politică a ţării. Însă, popularitatea Executivului a scăzut din cauza lentorii luptei împotriva corupţiei şi reformării sistemului judiciar.

Citește și: Alegeri în Bulgaria: Radev câștigător la primul tur

Radev, un novice în politică, a atras numeroşi bulgari sătui de politicieni corupţi. Fostul pilot de luptă NATO a promis să menţină locul Bulgariei în Alianţa Nord-Atlantică. Însă, el apreciază că „să fii proeuropean nu înseamnă să fii antirus”, potrivit news.ro.