Connect with us
Se rescie istoria! Un laic a fost numit pentru prima dată la conducerea unui minister de la Vatican

Externe

Se rescrie istoria! Un laic a fost numit pentru prima dată la conducerea unui minister de la Vatican

Moment istoric la Vaican. Un laic va conduce pentru prima dată un minister de la Vatican, odată cu numirea de către papa Francisc, joi, a unui profesionist al televiziunii italiene, Paolo Ruffini, la conducerea departamentului de comunicare al Sfântului Scaun, informează AFP.

Paolo Ruffini, un bărbat căsătorit în vârstă de 61 de ani, este de patru ani directorul postului de televiziune al conferinţei episcopale italiene (TV2000), au precizat reprezentanţii Vaticanului într-un comunicat.

Este pentru prima dată în istorie când un departament al Curiei (guvernul de la Vatican) nu va fi condus de un prelat.

Originar din Palermo, jurnalist de aproape 40 de ani, Paolo Ruffini şi-a petrecut jumătate din carieră lucrând în presa scrisă, apoi a făcut tranziţia spre radio şi televiziune, colaborând cu posturile Rai 3 şi La 7.

Sfântul Scaun a precizat că Paolo Ruffini a câştigat mai multe premii pentru jurnalism şi a participat la conferinţe dedicate rolului creştinilor în industria informaţiilor şi despre „etica din comunicare”.

De ce a demisionat precedentul ”ministru”

Precedentul „ministru” al comunicării de la Vatican, prelatul Dario Edoardo Vigano, a demisionat la sfârşitul lunii martie după ce a publicat dintr-o eroare o fotografie trucată a unei scrisori a papei-emerit Benedict al XVI-lea.

Controversa a survenit în contextul reformei prin care trec Radio Vatican şi întregul sistem de comunicare de la Vatican, coordonată de Dario Edoardo Vigano.

Fost director al televiziunii Sfântului Scaun, Dario Vigano a fost numit în iunie 2015 prefect al noului „Secretariat pentru comunicare”, având misiunea de a introduce revoluţia digitală la Vatican, dar şi de a reduce numărul angajaţilor şi costurile generate de numeroase servicii şi departamente.

Citește și: Maica Tereza, canonizata la Vatican, in prezenta a sute de mii de oameni

Aspectul cel mai vizibil al acestei reforme a constat în lansarea, în decembrie 2017, a unui portal unic în şase limbi (www.vaticannews.va), ce grupează Radio Vatican, televiziunea vaticană, cotidianul Osservatore Romano, conturile papei de pe reţelele de socializare şi editura Vaticanului, coordonate de o singură direcţie redacţională.

Secretariatul pentru comunicare a fost ridicat la rang de „Dicaster pentru comunicare” în februarie 2018. Biroul de presă de la Vatican face parte din această structură organizatorică.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top