Connect with us
Statele Unite au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală

Externe

Statele Unite au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală

US Air Force a anunţat miercuri că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III lansată de la baza Vandenberg, California.

Potrivit unui comunicat al Comandamentului forţelor aeriene americane responsabil cu forţa de descurajare, Air Force Global Strike Command, racheta a fost lansată la ora locală 05. 26 (12,26 GMT).

„Un test este fiabil dacă racheta a fost lansată, dacă şi-a încheiat cursa în interiorul unui culoar de securitate determinat, dacă echipamentele i-au funcţionat corespunzător, dacă datele au fost primite şi dacă zona sa de impact (…) corespunde ţintei stabilite”, a adăugat sursa citată.

Deşi racheta „a atins ţinta preconizată”, testele şi analiza datelor nu vor fi publicate, adaugă comandamentul american.

Citește și: ALERTĂ! O rachetă a fost lansată către o centrală nucleară din Emiratele Arabe Unite

Acest test, primul de la începutul anului, era prevăzut de mai mult timp.

În ciuda sfârşitului Războiului Rece, Statele Unite au încă sute de rachete Minuteman III în silozuri de lansare de pe tot cuprinsul ţării.

Pentru următorii 20 de ani, Air Force a planificat modernizarea rachetelor Minuteman III şi înlocuirea lor cu o nouă rachetă cunoscută doar sub numele de „Descurajare Strategică Terestră” sau GBSD, în engleză.

Citește și: Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Reacția Statelor Unite și a Japoniei

Pe 30 martie, Rusia a făcut un nou test cu racheta Sarmat. Ministrul Apărării din Rusia a anunțat un nou test încheiat cu succes al rachetei intercontinentale Sarmat, despre care se spune că nu poate fi oprită de scuturile antirachetă.

Rusia a efectuat un al doilea test reuşit cu cea mai nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Sarmat, a anunţat Ministerul Apărării rus, într-un comunicat, citat vineri de Xinhua şi RIA Novosti.

Testul a avut loc în nordul Rusiei

Testul cu această rachetă intercontinentală grea a avut loc pe cosmodromul Pleseţk din nordul Rusiei, armata declarând că experimentul a confirmat caracteristicile sale în stadiul de prelansare şi în prima etapă a zborului.

Ministerul Apărării rus a lansat şi o înregistrare video cu acest test al rachetei Sarmat pe contul său pe social media.

Prima lansare a acestei rachete a avut loc la sfârşitul lunii decembrie anul trecut.

Racheta Sarmat urmează să înlocuiască în viitorul apropiat ICBM R-36M2 ‘Voevoda’ (SS-18 Satan, conform codificării NATO), care se apropie de sfârşitul duratei sale de exploatare.

În discursul său despre starea naţiunii, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la 1 martie că Rusia a început să testeze racheta Sarmat care are practic ‘o rază de acţiune fără limită’ şi poate străpunge orice scut antirachetă. Citește continuarea AICI.

Foto: Hepta.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top