Connect with us
SUA au atacat Siria. Donald Trump a dat ordinul de bombardare a unei baze militare siriene, ca o reacție la presupusul atac chimic al forțelor guvernamentale.

Externe

SUA au atacat Siria! Reacție dură a Rusiei! Cum au reacționat celelalte state

Statele Unite au lansat un bombardament cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacţie la atacul chimic produs în urmă cu câteva zile, anunţă Pentagonul, aceasta fiind prima operaţiune americană care vizează regimul Bashar al-Assad. Atacul s-a soldat cu 7 morți și 9 răniți, conform unor relatări și cu 5 morți și 7 răniți, conform bilanțului armatei siriene.

Update, ora 17.58: Premierul rus Dimitri Medvedev: „Raidul american a fost la câțiva centimetri de o confruntare militară cu Rusia”. Consiliul de securitate al ONU s-a reunit la cererea Rusiei.

Update, ora 14.00: Poziția MAE în legătură cu atacul american din Siria: „Acțiunea SUA în Siria este o reacție fermă la atrocitățile comise în urma atacului cu arme chimice”

Update, ora 12.45: Putin a convocat convocat Consiliul rus de Securitate. În aceleași timp, o fregată rusă din Marea Neagră este trimisă în Marea Mediterană, în Siria.

Update, ora 12.11: Bilanțul atacului a ajuns la 7 morți anunță AFP. Totodată, presa din Rusia anunță că doar 40% dintre rachetele trase de americani și-au atins ținta și că nouă avioane au fost distruse.

Update, ora 11.13: Rusia a anunțat prima măsură după atacul american din Siria.

Rusia a luat prima măsură DURĂ după ce atacul SUA asupra Siriei!

Update, ora 10.37: Armata siriană a reviziuit bilanțul celor decedați la 6. Totodată, oficialii din cadrul armatei, au afirmat că vor continua lupta împotriva terorismului,  pentru a readuce ”pacea şi securitatea în toată Siria”.

Update, ora 10.24: Secretarul de stat Rex Tillerson a îndemnat Rusia să își regândească relația cu președintele sirian Bashar al-Assad, în contextul atacului chimic din provincia Idlib.

Secretarul de stat SUA Rex Tillerson îndeamnă Rusia să regândească relația cu regimul al-Assad

Update, ora 10.00: Prețul petrolului a urcat cu 2% după acest atac al SUA. Între timp, guvernatorul provinciei Homs anunță că printre cei morți sunt 2 civili și 3 militari.

Update, ora 9.56: CNN anunță că soldații ruși nu au părăsit baza deși au fost notificați de atac. Pe de altă parte, Moscova a transmis că printre victime nu se numără cetățeni ruși. Presa din această țară transmite că printre morți se numără 4 militari sirieni.

Update, ora 9.55: Autoritățile siriene au avut o primă reacție după bombardamentul SUA!

Autoritățile siriene, reacție după atacul SUA: „Conducerea și politica Siriei NU se schimbă!”

Știre inițială

Departamentul american al Apărării a anunţat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane. Atacul a vizat o bază aeriană a armatei siriene, fiind o premieră în conflictul militar din Siria.

Conform autorităților din Siria, bombardamentul s-a soldat cu cel puțin 5 morți și 7 răniți.

Preşedintele Donald Trump a îndemnat „toate ţările civilizate” să contribuie la încheierea războiului civil din Siria.

Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă faţă de recentul atac chimic produs recent în orăşelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.

Citește și: Atac chimic în Siria, soldat cu zeci de morți. Printre ei se numără și copii

Trump, după atacul chimic din Siria: Ce a făcut Bashar al Assad este teribil

Baza aeriană atacată de Statele Unite se află în zona Shayrat, în provincia Homs. Operaţiunea militară este „în interesul vital al Statelor Unite”, a declarat preşedintele Donald Trump, care l-a informat personal pe omologul său chinez Xi Jinping de atac. Acesta se află într-o vizită în SUA.

„Ţinţa vizată are legătură directă cu atacul chimic oribil” produs în urmă cu câteva zile, a comunicat Preşedinţia Statelor Unite.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a avertizat, joi, că ar putea ordona intervenţii militare atât împotriva regimului Bashar al-Assad, căruia îi atribuie recentul atac chimic şi alte atrocităţi din Siria, cât şi contra Coreei de Nord, care dezvoltă programe militare în domeniile balistic şi nuclear.

„Cred că ceea ce s-a întâmplat în Siria este o ruşine pentru omenire, iar (preşedintele Bashar al-Assad – n.red.) este acolo, cred că el conduce lucrurile, deci cred că ceva trebuie să se întâmple”, a declarat Donald Trump joi seară, la bordul avionului prezidenţial, Air Force One, în timp ce se deplasa de la Washington D.C. spre reşedinţa sa din Mar-a-Lago (Palm Beach, Florida), unde se va întâlni cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.

„Ceea ce a făcut Bashar al-Assad este teribil. Ce s-a întâmplat în Siria este într-adevăr una din cele mai groaznice crime şi nu ar fi trebuit să se întâmple. Nu trebuie să se permită aşa ceva”, a spus Donald Trump, citat de cotidianul The Washington Times.

Rusia, reacție dură după bombardament

Reprezentantul Rusiei la ONU a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate a Națiunilor Unite, precizând că toate consecințele vor fi suportate de cei care au lansat atacul.

„Rusia a fost notificată că se pregăteşte o operaţiune de război în Siria. Toate consecinţele vor fi suportate de cei care au declanşat acest atac”, a declarat Vladimir Safronkov, reprezentantul Rusiei la ONU.

Atacul american asupra Siriei este „un act de agresiune împotriva unui membru ONU”, a declarat președintele comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus, Viktor Ozerov.

Președintele Vladimir Putin a catalogat atacul ca un „act de agresiune” contra unui stat suveran, potrivit purtătorului său de cuvânt. Putin, un aliat al lui Bashar al-Assad nu fusese informat că SUA urmează să atace Siria.

Purtatorul de cuvant al lui Putin a insistat că „Siria nu avea în dotare arme chimice” și că acest lucru a fost confirmat și de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, o unitate specializată a ONU.

„Atacul asupra Siriei nu face decat sa inrautateasca considerabil legaturile dintre SUA si Rusia, care deja sunt intr-o stare deplorabila”, a mai spus acesta.

Israelul și Turcia sprijină SUA în lupta cu regimul din Siria. China face apel la calm

Benjamin Netanyahu, premierul israelian, a anunțat că ”susține în întregime” atacul SUA în Siria, adăugând că acesta transmite ”un mesaj clar și puternic”, informează BBC News.

„Atât verbal, cât și în acțiune, președintele Donald Trump a transmis astăzi un mesaj clar și puternic că folosirea și răspândirea armelor chimice nu va fi tolerată”, a afirmat premierul israelian.

”Israelul susține în întregime decizia lui Donald Trump și speră că acest mesaj față de acțiunile îngrozitoare ale regimul Assad nu va rezona numai în Damasc, ci în Teheren, Phenian și oriunde altundeva”, a adăugat acesta.

Și Turcia a reacționat pozitiv la atacul american asupra bazei din Siria. Oficialii din această țară susțin înlăturarea regimului al Assad. „Barbaria regimului (al-)Assad trebuie să fie oprită imediat”, a spus vicepremierul turc. De asemenea, Arabia Saudită a salutat „decizia curajoasă” a președintelui Donald Trump.

Pe de altă parte, Iranul a condamnat acest bombardament al SUA.

Marea Britanie însă și-a oferit sprijinul Statelor Unite. Poziția acestui stat este împărtășită și de Australia.

”Guvernul britanic susține acțiunile SUA și credem că acesta a fost un răspuns adecvat în fața atacului barbar cu arme chimice lansat de regimul sirian și are scopul de a împiedica viitoare atacuri”, a afirmat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra.

China a cerut vineri „să se evite deteriorarea situației” în Siria după loviturile aeriene americane împotriva unei baze militare a regimului de la Damasc, condamnând totodată „folosirea armelor chimice de către orice țară”.

Reacția SUA vine după ce un atac chimic a fost comis în Siria, provocând moartea a 86 de persoane. SUA au acuzat că regimul al Assad a lansat atacul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top