Connect with us

Externe

SUA expulzează 35 de diplomați ruși și închide două misiuni diplomatice ruse

Statele Unite au anunţat, joi seară, expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi şi închiderea a două misiuni diplomatice ruse, pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Moscova.

Reprezentanțele diplomatice din New York și Maryland au fost închise. Cei 35 de dilpomați au fost declarați persoana non grata și au primit notificări prin care li se cere să plece din SUA în termen de maxim 72 de ore. Totodată, administrația Obama a sancționat șase ruși și cinci entități ruse.

Update, ora 22.21:  MAE rus a avertizat că sancțiunile SUA sunt contraproductive și vor submina refacerea relațiilor dintre cele două state.

Stire initiala

„Este vorba de acţiuni adoptate ca reacţie la acte ruse de hărţuire a diplomaţilor americani şi la alte activităţi ale ruşilor care sunt incompatibile cu practicile diplomatice”, a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului, pentru agenţia Reuters.

Decizia de expulzare a diplomaţilor ruşi nu reprezintă reacţia totală faţă de „activităţile agresive” ale Rusiei în campania electorală americană, care ar trebui să fie o sursă de îngrijorare pentru toţi cetăţenii americani, a declarat joi seară preşedintele în funcţie al SUA, Barack Obama.

Administrația condusă de Barack Obama averizase că va lua măsuri față de presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA.

Obama sancționează entitățile ruse

Președintele Barack Obama a emis un ordin care vizează șase ruși și cinci entități ruse, ca ripostă față de atacurile informatice susținute de SUA. Postul TV NBC anunță că printre entitățile vizate sunt două agenții de informații.

Practic, sancţiunile îngheaţă bunurile din SUA ale celor vizaţi, ceea ce va avea un impact limitat. Kremlinul nu a reacționat la aceste sancțiuni, însă a cataloat miercuri acuzațiile ca fiind „minciuni și dezinformare”.

“Putem doar să adăugăm că, dacă Washingtonul ia noi măsuri ostile, va primi un răspuns”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comunicat.

Scandalul SUA – Rusia privind implicarea regimului de la Kremlin în alegerile prezidențiale

Citește și: Kremlinul cere Casei Albe dovezi ale implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA

În octombrie, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative.

În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susţinuţi de Administraţia de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, s-a confruntat cu republicanul Donald Trump.

„Avem motive să credem, date fiind scopul şi sensibilităţile acestor eforturi, că aceste activităţi puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia”, a transmis Administraţia SUA. Preşedinţia Rusiei a calificat drept „absurde” acuzaţiile Statelor Unite.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top