Connect with us
SUMMIT NATO cu tensiuni. Ruptură între Trump și UE? Care e poziția României

Externe

SUMMIT NATO cu tensiuni. Ruptură între Trump și UE? Care e poziția României

Summit NATO la Bruxelles. Liderii țărilor Alianței Nord-Atlantice s-au întâlnit la Bruxelles, iar discuțiile au fost unele tensionate, scoțând în evidență o ruptură tot mai evidentă între Donald Trump, președintele SUA, și UE.

Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri drept ”delincvente” ţările NATO care alocă mai puţin de 2% din PIB pentru apărare, a informat serviciul de presă al Casei Albe, citat de EFE.

”Din punctul meu de vedere, (aceste ţări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele”, a comentat Trump în timpul unui dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anterior summitului liderilor NATO, care se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles.

La summitul Alianţei Nord-Atlantice din Ţara Galilor, din 2014, ţările NATO s-au angajat să aloce apărării 2% din Produsul Intern Brut pe parcursul unui deceniu, aminteşte EFE.

”Multe ţări nu plătesc atât cât ar trebui şi, sincer, multe ţări ne datorează o sumă uriaşă de bani din anii precedenţi”, a susţinut Trump.

Potrivit lui Trump, Germania este „total controlată de Rusia” din cauza acordului său cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2.

Preşedintele american a îndemnat totodată Germania să-şi majoreze fără întârziere bugetul apărării, argumentând că este o „ţară bogată”.

Germania reacționează după afirmațiile lui Trump

Germania se obişnuieşte cu criticile preşedintelui SUA, Donald Trump, şi poate gestiona atacurile sale verbale, a declarat miercuri ministrul apărării german, Ursula von der Leyen, relatează dpa.

„Suntem aproape obişnuiţi cu aceasta până acum. Ne descurcăm”, a declarat ministrul german la o reuniune a unui think-tank care are loc cu prilejul summitului NATO de la Bruxelles. Germania nu se simte discriminată, a adăugat ea.

Ministrul german a spus că criticile lui Trump privind cheltuielile scăzute pentru apărare ale Germaniei sunt corecte, dar i-a cerut acestuia să privească dincolo de obiectivul NATO de alocare a 2% din PIB-ul ţărilor membre pentru apărare.

„Aş vrea ca omul de afaceri Donald Trump să nu privească doar la sold, ci şi la ceea ce se produce”, a adăugat ministrul, menţionând că Germania este al doilea cel mai mare contributor şi furnizor net de trupe în cadrul NATO.

Germania poate lua ”decizii independente”, a afirmat miercuri cancelarul german Angela Merkel, respingând criticile preşedintelui american Donald Trump, care acuză Berlinul că ”îmbogăţeşte” Rusia şi că nu contribuie suficient la eforturile militare ale NATO, relatează DPA şi AFP.

”Putem întreprinde propriile noastre politici, putem lua decizii independente”, a afirmat Angela Merkel, fără să-l citeze direct pe Donald Trump, la sosirea sa la un summit al NATO la Bruxelles, marcat de o virulentă diatribă a preşedintelui american la adresa Germaniei.

”Am trăit eu însumi într-o parte a Germaniei ocupată de Uniunea Sovietică. Sunt foarte fericită astăzi că suntem uniţi în libertate şi că putem spune de asemenea că ducem politici independente şi putem lua decizii independente”, a declarat Angela Merkel, originară din fosta Germanie de Est.

Summit Nato: Turcii ies la atac

Ministrul Afacerilor Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat miercuri că ţara sa a ales să cumpere sistemele antirachetă S-400 din Rusia deoarece nu există garanţii totale de apărare a spaţiului aerian al Turciei, în contextul în care Germania şi-a ”retras” sistemele Patriot.

Oficialul a participat la un panel în cadrul conferinţei NATO Engages, alături de ministrul Afacerilor Externe din Polonia, Jacek Czaputowitz, şi de ministrul Apărării german, Ursula von der Leyen.

Cavusoglu a fost întrebat dacă nu reprezintă un mesaj de apropiere de Rusia faptul că Turcia, membru NATO, a ales să cumpere sisteme antirachetă din această ţară.

„Avem relaţii bune cu Rusia, dar suntem în dezacord cu Rusia pe multe teme”, a spus ministrul turc de Externe.

El a precizat că ţara sa are nevoie de garanţii în ceea ce priveşte asigurarea spaţiului aerian şi a vorbit despre faptul că Germania a „retras” sistemele Patriot de pe teritoriul Turciei.

„În prezent, NATO poate acoperi doar 30% din spaţiul nostru aerian. Cine îmi va proteja naţiunea, poporul de rachete venite de la orice altă ţară sau regim? Puteţi face asta? (…)

Am încercat să cumpăr din Marea Britanie, din Franţa, dar şi din Statele Unite ale Americii. Trump ne-a promis că poate vinde uşor sisteme Patriot către Turcia, dar, când întrebăm Congresul, nu e chiar aşa.

Cine o să îmi protejeze spaţiul aerian? Îmi puteţi oferi garanţii? Germania şi-a retras sistemele Patriot”, a afirmat Mevlut Cavusoglu.

Şeful diplomaţiei de la Ankara a punctat că ţara sa este un stat suveran şi poate lua decizii în ceea ce priveşte Apărarea.

„Chiar trebuie să îmi protejez spaţiul aerian. Este nevoia mea urgentă şi am încercat să cumpăr de la multe alte ţări, inclusiv China. Dar am primit cea mai bună ofertă din partea Rusiei. Turcia este o ţară suverană şi poate lua singură decizii”, a subliniat el.

La rândul său, ministrul german al Apărării a replicat că nu este vorba despre o retragere, ci de încheierea perioadei de rotaţie.

„Am făcut parte dintr-o schemă pe bază de rotaţie. Germania a fost acolo timp de trei sau patru ani, ceea ce înseamnă mult. Apoi au urmat alţii, olandezii, spaniolii. Face parte din schema de rotaţie. (…) Nu puteţi spune că ne-am retras”, a afirmat Ursula von der Leyen.

În schimbul de replici, oficialul turc a dat exemplul unor state aliate care şi-au prelungit prezenţa pe teritoriul ţării sale. „Italienii şi-au prelungit prezenţa, ca nişte adevăraţi aliaţi”, i-a spus Cavusoglu ministrului german al Apărării.

Ce a spus Iohannis la Summitul NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Bruxelles, că pentru România este foarte importantă atenţia care va fi acordată zonei Mării Negre, precizând că ţara noastră ar putea obţine o prezenţă sporită a NATO în această regiune.

El a subliniat că pentru România obiectivul principal este consolidarea posturii defensive a NATO.

„Pentru noi înseamnă lucruri foarte concrete. Noi am oferit un centru de comandă foarte important pentru a îmbunătăţi coordonarea activităţii NATO în zona noastră (…) şi pentru noi este evident foarte importantă atenţia pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre. (…) Noi credem că vom obţine nu doar o atenţie sporită pentru Marea Neagră, ci şi o prezenţă sporită a NATO pe regiunea Mării Negre, ceea ce pentru noi este foarte important, iar brigada multinaţională va fi mult mai importantă, fiindcă ea va deveni o brigadă cu prezenţă permanentă, deci o brigadă care va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastră, din întreaga regiune”, a declarat Iohannis, la Summitul NATO de la Bruxelles.

Şeful statului a reiterat necesitatea împărţirii echitabile a sarcinilor în NATO.

„Este necesară. Nu putem să acceptăm că unii contribuie şi alţii beneficiază şi pot să vă spun că România încă de acum câţiva ani de când am preluat mandatul a avut poziţia pe care am reafirmat-o de fiecare dată. România nu mai este de mult un simplu receptor de securitate, România a înţeles că în NATO beneficiezi de protecţia NATO, dar noi vrem să fim un furnizor de securitate pentru întreaga regiune. Ori furnizor de securitate înseamnă evident să ai forţele armate într-o formă foarte bună, foarte bine pregătiţi şi foarte bine dotaţi”, a spus Iohannis.

El a amintit că încă de anul trecut România a început să aloce 2% din PIB pentru Armată.

„Noi luăm treburile acestea foarte în serios, şi dotarea şi oferirea de securitatea, de aceea suntem prezenţi cu foarte mulţi oameni în Afganistan, suntem prezenţi în Irak, suntem prezenţi în Kosovo ş.a.m.d. Noi înţelegem din capul locului rolul nostru şi ca furnizori de securitate”, a adăugat Iohannis.

Summitul NATO se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles.

Miercuri, şeful statului va vizita alături de ceilalţi şefi de state şi de guvern expoziţia de fotografii şi obiecte despre istoria Alianţei, va participa la ceremonia de deschidere a Summitului, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic şi la ceremonia de „bun venit” organizată de Belgia.

Joi, se vor desfăşura reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de guvern, cu Georgia şi Ucraina, şi reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de guvern cu parteneri operaţionali „Resolute Support” şi posibili parteneri operaţionali.

Citește și: Donald Trump: Discuţiile cu Coreea de Nord în vederea denuclearizării decurg bine

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top