Connect with us
Trump i-a transmis liderului chinez Xi Jinping că va respecta principiul "unei singur Chine"

Externe

Trump i-a transmis liderului chinez Xi Jinping că va respecta principiul „unei singur Chine”

Președintele american Donald Trump i-a transmis omologului său chinez, Xi Jinping, că va respecta principiul „unei singur Chine”, în cadrul primei convorbiri telefonice între cei doi lideri de la învestirea lui Trump, a comunicat Casa Albă, potrivit site-ului agenției France-Presse.

„Președintele Trump, la cererea președintelui Xi, a fost de acord să respecte politica «unei singure Chine»”, potrivit comunicatului dat publicității de Casa Albă, în care se mai afirmă că cei doi lideri au stabilit să se viziteze reciproc.
La rândul său, „Xi Jinping apreciază accentul pus de Trump în ceea ce privește angajamentul Administrației Statelor Unite față de politica «unei singure Chine» și a indicat că principiul «unei singure Chine» stă la fundația relațiilor politice dintre SUA și China”, a anunțat postul public de televiziune CCTV.

Casa Albă a mai comunicat că discuția telefonică a fost „extrem de cordială”, iar cei doi lideri „s-au arătat dornici să continue discuțiile”.

Anterior, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a trimis o scrisoare omologului său din China, Xi Jinping, transmiţându-i că vrea o „relaţie constructivă” cu Beijingul.

Donald Trump a acuzat în mai multe rânduri Beijingul de practici comerciale incorecte şi de activităţi de manipulare monetară. Tensiunile bilaterale s-au amplificat după ce Donald Trump a încălcat protocolul diplomatic şi a discutat prin telefon cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen.

Mai mult, în luna decembrie, Donald Trump a pus la îndoială poziţia tradiţională a Statelor Unite faţă de politica „unei singure China” în lipsa unor concesii din partea Beijingului, inclusiv în ceea ce priveşte comerţul.

„Înţeleg foarte bine politica «unei singure Chine», dar nu ştiu de ce trebuie să fim legaţi de principiul «unei singure Chine», dacă nu încheiem un acord cu China cu privire la alte lucruri, inclusiv comerciale”, a afirmat Trump, într-un interviu pentru postul de televiziune Fox News.

Ulterior, China a avertizat Administraţia Donald Trump că orice încercare de contestare a politicii statului unitar chinez riscă să afecteze pacea în Strâmtoarea Taiwan.

China consideră Taiwanul ca fiind un teritoriu chinez autonom, cu toate că de facto autoritățile de la Taipei sunt complet independente față de Beijing.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top