Connect with us
40 de străini arestați în Turcia

Externe

Un nou val de arestări în Turcia. 40 de străini suspectați de legături cu Statul Islamic

Poliţia turcă antitero a arestat 40 de străini pe care-i suspectează de legături cu Statul Islamic, în cadrul unor percheziţii la Istanbul, potrivit presei turce, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Poliţia a efectuat duminică percheziţii simultane la 23 de adrese în districtul conservator Fatih din Istanbul, în urma cărora a reţinut suspecţi din Afganistan, Iran, Irak şi Azerbaidjan, potrivit agenţiei Anadolu.

Unii dintre suspecţi au fost în mai multe rânduri în zone de conflict în Siria, potrivit agenţiei proguvernamentale.

În Turcia au avut loc, în ultimul an, o serie de atacuri cu bombă şi sinucigaşe, atribuite sau revendicate de Statul islamic şi militanţi kurzi. Ankara a lansat prima incursiune militară în Siria luna trecută pentru a-i respinge pe jihadişti din zona de frontieră şi a-i împiedica pe luptători kurzi să cucerească teritorii după retragerea acestora.

Mii de luptători străini, inclusiv din Turcia, Marea Britanie, Europa şi Statele Unite s-au alăturat jihadiştilor în „califatul” pe care aceştia l-au proclamat în Siria şi Irak. Mulţi dintre ei au trecut prin Turcia.

Ankara a lansat o campanie împotriva reţelelor care le facilitează trecerea.

Cel puţin şapte atacuri sinucigaşe au avut loc în Turcia începâţnd din iulie 2015, în care au fost ucise peste 250 de persoane, atribuite de autorităţile turce Statului Islamic.

O reţea de presupuşi jihadişti turci din cadrul Statului Islamic este acuzată de cel puţin două dintre aceste atacuri, potrivit unor documente judiciare întocmite de procurori turci, iar membri străini ai grupării jihadiste au comis atacul sinucigaş din iunie de pe Aeroportul Ataturk din Istanbul, potrivit autorităţilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top