Vicepreședintele Comisiei Europene, despre aderarea Bulgariei la euro: „Este nevoie de cel puțin trei ani”

Ultimul update: marți 15 mai 2018 15:04 Data publicării: marți 15 mai 2018 15:04
Autor , în Externe

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene, a anunțat că Bulgaria va avea nevoie de cel puţin trei ani pentru a adera la zona euro.

Guvernul de la Sofia intenţionează să adere la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), o etapă preliminară înaintea trecerii la moneda unică, până la mijlocul acestui an.

Conform regulilor, o ţară membră UE poate adera la zona euro după doi ani petrecuţi în ERM-2. Însă, în cazul Bulgariei, ţară care a aderat la UE împreună cu România în anul 2007, ar putea fi nevoie de o perioadă puţin mai mare.

„Calendarul este clar. În mare este nevoie de cel puţin trei ani între aderarea la ERM-2 şi aderarea la zona euro”, cu condiţia îndeplinirii tuturor criteriilor fiscale, a declarat Valdis Dombrovskis la o conferinţă organizată de Politico la Bruxelles.

Bulgaria îndeplineşte deja toate criteriile formale pentru aderarea la euro: are un surplus bugetar, un nivel redus al datoriei şi al ratei dobânzilor pe termen lung precum şi o inflaţie redusă.

În schimb, Bulgaria este cea mai săracă ţară membră a UE iar PIB-ul per capita, calculat în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, este la 49% din media UE.

Citește și: BNR: „România nu e pregătită pentru zona euro”

Valdis Dombrovskis a subliniat că „aderarea la zona euro înseamnă acum şi aderarea la uniunea bancară”, unul din proiectele importante ale blocului comunitar destinate creşterii gradului de monitorizare a marilor bănci naţionale.

Comentariile lui Dombrovskis sunt în linie cu solicitările formulate de Banca Centrală Europeană cu privire la Bulgaria.

BCE, instanţă care evaluează dacă o ţară este sau nu pregătită pentru aderarea la zona euro, vrea ca Bulgaria să se alăture uniunii bancare înainte de a adopta moneda euro, ceea ce ar da BCE puterea de a superviza marile bănci din Bulgaria.

Însă, ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov crede că aderarea la euro şi aderarea la uniunea bancară sunt două procese paralele. „Una nu poate fi o precondiţie pentru cealaltă”, a declarat Goranov luna trecută la o reuniune a miniştrilor europeni de Finanţe care a avut loc la Sofia.

Citește și: Președintele Iohannis: „România se angajează să adere la Zona Euro cât mai repede”

Bulgaria urmează un regim de austeritate

Bulgaria urmează de mai mulţi ani un regim de austeritate, denumit Consiliul monetar, în conformitate cu care moneda naţională (leva) a fost legată mai întâi de marca germană şi ulterior de euro la un curs de schimb fix.

Acest sistem a permis ţării vecine să menţină indicatorii macroeconomici stabili şi una din cele mai mici datorii publice (26,8% din PIB) din Europa.

Cu toate acestea, potrivit criticilor, cea mai săracă ţară membră UE trebuie să îşi alinieze economia cu cea a statelor membre mai bogate din Occident şi să combată corupţia înainte de a putea adopta moneda euro.

Loading...
Sursa: agerpres
Comentarii