Connect with us
Vreme EXTREMĂ în SUA. Florida, lovită de ninsori puternice

Externe

Vreme EXTREMĂ în SUA. Florida, lovită de ninsori puternice

Locuitorii din statul american Florida nu au văzut zăpadă de aproape trei decenii, până când valul de frig care a lovit coasta de est a SUA. Valul de frig şi-a făcut simţită prezenţa şi aici miercuri, relatează AFP.

Joi, regiunea este lovită în plin de un fenomen cunoscut sub numele de ciclonul bombă.

Serviciul meteorologic naţional american a avertizat că o furtună de iarnă severă va aduce ninsori puternice miercuri şi joi, din Florida (în sud) până în regiunea New-England din nord-estul ţării, notează Agerpres.

Un avertisment de furtună a fost emis pentru oraşul New York, unde se aşteaptă un strat de zăpadă de 15 centimetri între miercuri seară şi joi.

Tallahassee, oraş din nordul „Sunshine State”, s-a trezit miercuri sub un strat fin de zăpadă de 0,25 centimetri, prima ninsoare măsurabilă din 1989, potrivit Weather Channel.

Locuitorii din Florida, mai obişnuiţi cu uraganele decât cu zăpada, au ţinut să publice pe reţelele sociale fotografii cu zăpada care le acoperă piscinele şi sandalele.

Furtuna este numită în limbajul de specialitate „ciclon-bombă”

Furtuna a dus deja la închiderea unor drumuri în nordul Floridei şi în sud-estul Georgiei, unde guvernatorul Nathan Deal a declarat stare de urgenţă în zona de coastă.

Guvernatorul Floridei, Rick Scott, a făcut apel la rândul său la locuitorii din nordul statului „să se pregătească de condiţii meteo extrem de nefavorabile, inclusiv la potenţiale depuneri de zăpadă, gheaţă sau căderi de grindină”.

Potrivit previziunilor, temperatura va scădea sub zero în Tallahassee în această săptămână, un frig ieşit din comun pentru Florida.

Ziua de joi este una extrem de importantă, iar specialiştii vor monitoriza în permanenţă o adevărată bombă extratropicală, au anunţat deja aceştia pe Twitter.

Oamenii au fost avertizaţi să-şi ia măsuri de precauţie, să-şi facă provizii şi să se pregătească pentru una dintre cele mai mari furtuni pe care le-a văzut America vreodată.

„În afară de zăpadă şi de acumulările de gheaţă, vântul puternic ar putea sufla în rafale şi ar putea doborî copaci ori cauza pene de curent”, au avertizat cei de la Serviciul Meteorologic Naţional.

Citeşte şi Primele ninsori PUTERNICE care vor lovi România. Anunţul meteorologilor

Cum va fi vremea în următoarele trei luni. Anunțul meteorologilor despre primele ninsori puternice care vor lovi România!

Iarna întârzie să își facă apariția, iar ninsorile puternice și furtunile anunțate pentru mijlocul lunii ianuarie vor veni în cursul lunii februarie.

Ultima perioadă din decembrie, cât și prima parte a lunii ianuarie au fost caracterizate de o vreme de primăvară. Temperaturi chiar și de 15 grade Celsius la malul mării și de până la 13-14 grade Celsius în București.

Cu toate acestea, meteorologii anunță că iarna își va intra în drepturi, însă abia în cursul lunii februarie.

“Prima decadă a acestei luni aduce un regim de temperaturi plăcut, ore cu soare, dar să fim atenţi dimineaţa şi noaptea la ceaţă pentru că aduce vizibilitate scăzută.

Sunt avertizări de ceaţă, vizibilitate sub 200 de metri. Să fim atenţi în trafic dimineaţa”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.

Cum va fi vremea în ianuarie, februarie și martie

Luna ianuarie se va menţine caldă pentru jumătatea sudică a ţării. Cu toate acestea, potrivit meteorologilor, nu putem exclude episoadele de vreme severă.

Atunci vor fi posibile perioade foarte călduroase care să alterneze cu răciri bruşte.

“A doua lună din iarnă, ianuarie, va fi vreme mai caldă decât în mod obişnuit: Dobrogea, Oltenia, Muntenia şi vestul Banatului.

În restul ţării, temperaturile vor fi apropiate de norme. Vorbim de o temperatură medie de -2,1 grade. Nu înseamnă că nu putem vorbi de excluderea vremii severe.

Anul 2018 cum spune Centrul European poate fi un an al extremelor meteorologice, alternante de perioade foarte călduroase cu valori ridicate pentru data din calendar, apoi răciri bruşte.

Aici am discutat de diferenţe termice mai mari de 15 grade de la o zi la alta”, a explicat meteorologul Elena Mateescu.

Luna februarie este caracterizată ca fiind “una autentică de iarnă”

“Sunt schimbări, normale din punct de vedere termic. Păstrează tendinţa în precipitaţii.

Cantităţi peste norme şi cantităţi apropiate de norme în Dobrogea, Moldova. Luna februarie este una autentică de iarnă.

Alternanţa va fi un element caracteristic pentru că au fost diferenţe mari, sunt diferenţe care ne indică faptul că extremele meteo în contextul încălzirii s-au accentuat şi din ce în ce mai tare.

Vorbim de aceste diferenţe din punct de vedere al valorilor extreme de temperatură”, a precizat directorul ANM.

În ceea ce priveşte luna martie, aceasta va fi săracă în precipitaţii.

“Martie, o lună săracă în precipitaţii, dar media e uşor mai ridicată decât februarie, pentru că vorbim de cantităţi de peste 34 litri pe metrul pătrat, comparativ cu februarie”, spune meteorologul.

1 Comment

1 Comment

  1. mihai

    2018-01-05T14:34:45+02:00 at 14:34

    incalzirea globala, ce vreti …

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top