Connect with us
17 ani de la atentatele de la 11 septembrie. Ce s-a întâmplat după tot acest timp

Externe

17 ani de la atentatele de la 11 septembrie. Ce s-a întâmplat după tot acest timp

Astăzi s-au împlinit 17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie, atribuite grupării Al Qaeda, care au produs un șoc imens în toată lumea.

Numărul victimelor confirmate oficial în urma atacurilor de la World Trade Center, din 11 septembrie 2001, este de 2.753, între care se află şi cei dispăruţi şi presupuşi morţi. Doar 1.642 dintre victime, sau aproximativ 60%, au fost identificate.

Biroul de Examinare Medicală din New York a lucrat timp de 17 ani pentru a identifica rămăşiţele a 1.100 de victime, utilizând tehnici tehnici de extragere a ADN-ului pentru a identifica numeroase persoane, fiind astfel realizate încă cinci identificări.

Progresele în analiza ADN-ului pot ajuta la identificarea mai multor victime ale atacurilor din 11 septembrie 2001 de la New York, dar evoluţiile ştiinţifice sunt o consolare minoră pentru familiile care au rude ale căror rămăşiţe pământeşti s-ar putea să fi fost îngropate într-o groapă de deşeuri din Staten Island, relatează luni Reuters.

Dar progresele nu consolează familiile victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001, care au luptat fără succes pentru a opri construcţia unui parc în zona depozitului de deşeuri Fresh Kills din Staten Island, unde 1,8 milioane de tone de resturi din Turnurile Gemene au fost aruncate şi îngropate.

Curtea de Apel din New York a decis în 2009 că autorităţile locale au dat dovadă de ‘neglijenţă’ atunci când au îngropat rămăşiţele la Fresh Kills, dar acest verdict nu a fost suficient pentru a da în judecată oraşul.

Oficialii din New York s-au apărat la acea vreme negând că ar fi fost insensibili sau că ar fi dorit să jignească familiile victimelor.

Pentru a crea parcul, Fresh Kills Landfills a fost acoperit cu straturi de pământ şi alte materiale pentru a preveni eliberarea de gaze toxice generate de descompunerea gunoiului în atmosferă, conform Freshkills Park Alliance, organizaţie non-profit din New York City şi partener în dezvoltarea parcului.

Citește și: Atentat în Irak. Cel puțin 11 persoane au murit într-un atentat cu mașină-capcană

Victimele atentatelor de la 11 septembrie, comemorate la Deveselu

Victimele atentatelor de la 11 septembrie 2001 au fost comemorate, marţi, la Baza Militară Deveselu, în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm.

În spaţiul dedicat ceremoniei au fost ridicate steagurile SUA şi României şi drapelul NATO. Drapelul SUA a fost arborat în bernă.

În cadrul evenimentului a fost prezentată cronologia atentatelor de la 11 septembrie 2001 de pe teritoriul SUA şi a fost comemorată memoria victimelor şi a celor de la serviciile de intervenţie.

Aproximativ 3.000 de persoane, printre care şi români, au murit în atacurile teroriste.

Ambasadorul Hans Klemm a spus că ce a urmat atacurilor a demonstrat că acest gen de acţiuni agresive „nu pot distruge fundaţia Americii şi a aliaţilor săi”.

El a afirmat că Parteneriatul Strategic România -SUA a fost semnat în 1997 şi a amintit de implicarea trupelor române, înainte ca România să devină ţară NATO, în misiunile din Afganistan şi Irak, după 11 septembrie 2001. Diplomatul a descris parteneriatul România-SUA drept unul din „punctele forte” ale ţării sale şi ale Tratatului Organizaţiei Alianţei Nord-Atlantice.

La rândul său, ministrul Mihai Fifor a descris atacurile de la 11 septembrie drept unele „împotriva democraţiei şi a libertăţii”.

„Un atac asupra unui prieten este un atac asupra noastră, a tuturor”, a punctat el. Fifor a mai spus că „11 septembrie a arătat cât de puternici putem fi împreună” şi a amintit că patru români au murit în atentate. „În acea dimineaţă, noi, ca români, am fost atacaţi”, a mai spus ministrul Apărării.

Totodată, el a vorbit şi despre sistemul antirachetă, în contextul Parteneriatului Strategic.

„Sistemul de apărare din spatele nostru este unul din exemplele acestui parteneriat”, a spus Fifor.

Mihai Fifor a subliniat solidaritatea poporului român cu cel american. „Ştiu că românii din lume vă menţionează în rugăciunile lor. Împreună suntem mai puternici”, a spus el.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top