Connect with us
A murit scriitoarea Toni Morrison. Fusese laureată a premiului Nobel

Știri

A murit scriitoarea Toni Morrison. Fusese laureată a premiului Nobel

Scriitoarea de origine africană Toni Morrison a murit la vârsta de 88 ani luni noaptea, 5 august în Montefiore Medical Center din New York. Scriitoarea care a primit premiul Pulitzer pentru romanul”Beloved” a murit după o boală scurtă.

Toni Morrison, scriitoare de origine africană și americană a murit

Scriitoarea nominalizată la Premiul Nobel Toni Morrison a murit luni noaptea în urma unei boli scurte la Montefiore Medical Center din New York. Familia autoarei este cea care a dat vestea publicității într-o comunicat de presă. „Cu o tristețe profundă împărtășim faptul că, în urma unei boli scurte, mama și bunica noastră adorată, Toni Morrison, a murit liniștită aseară, înconjurată de familie și prieteni.”, se arată în comunicat.

„A fost o mamă, o bunică și o mătușă extrem de devotată. Deși trecerea ei reprezintă o pierdere imensă, suntem recunoscători că a avut o viață lungă și bine trăită.”, mai arată comunicatul. Toni Morrison este una dintre cele mai importante figuri ale literaturii americane, cele 11 romane scrise de-a lungul carierei de șase decenii fiind premiate.

Scriitoarea Toni Morrison a fost decorată de președintele SUA cu Medalia Libertății în anul 2012. Sursa foto: digi24.ro

Scriitoarea Toni Morrison a fost decorată de președintele SUA cu Medalia Libertății în anul 2012. Sursa foto: digi24.ro

Toni Morrison a fost premiată de președintele SUA Barack Obama

Născută cu numele de Chloe Anthony Wofford, la 18 februarie 1931 în Lorain, Ohio, Toni Morrison a fost decorată în anul 2012 de președintele SUA Barack Obama primind cea mai înaltă distincție a națiunii fiind vorba de Medalia Libertății. Cel mai cunoscut roman al scriitoarei ”Beloved” a câștigat un premiu Pulitzer și American Book Award în 1988. Cartea spune povestea unui mame, Margaret care a luat decizia de a-și ucide copilul pentru a o scăpa de sclavie. Zece ani mai târziu cartea a fost adaptată la film, iar Oprah Winfrey a fost personajul principal.

Scriitoarea a fost prima femeie neagră care a primit Premiul Nobel pentru literatură în anul 1993. Trei ani mai târziu Toni Morrison a primit Medalia National Book Foundation of Distinguished Contribution to American Letters. Un documentar despre viața și munca scriitoarei intitulat: ”Toni Morrison: The Pieces I Am” a fost premiat anul acesta la Festivalul de Film Sundance.

Andrei Petrescu este redactor Huff.ro, colaboreaza cu site-ul de 6 ani. Poate fi contact pe adresa andrei@huff.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top