Connect with us
O nouă data pentru BREXIT. Marea Britanie vrea ieșirea din Uniunea Europeana, dar cere o amânare

Externe

Acordul pentru Brexit, respins de Parlamentul britanic. Criză în UK

Parlamentul din Marea Britanie a respins marţi seară acordul propus de premierul Theresa May privind Brexit-ul, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Acordul pentru Brexit a fost respins. 432 de parlamentari au votat împotriva documentului și doar 202 pentru.

Premierul britanic Theresa May a avertizat că cel mai probabil rezultat al respingerii acordului său privind Brexitul de către Parlament va fi o paralizie care ar aduce riscul „anulării Brexitului”, scrie The Guardian.

Parlamentul îi va cere premierului să revină în trei zile lucrătoare cu o moţiune care cuprinde următorii paşi. Data limită în acest caz va fi sfârşitul zilei de luni, 21 ianuarie.

Guvernul britanic a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi UE fără un acord pe 29 martie 2019.

Unii parlamentari au avansat ideea că parlamentul ar putea prelua de la guvern controlul procesului de ieşire a ţării din UE şi să îl predea unui comitet de parlamentari cu experienţă, din întregul spectru politic.

Respingerea acordului în Camera Comunelor sau eşecul acestui for legislativ de a găsi o soluţie alternativă ar crea o „criză constituţională fără precedent”, care, pe lângă faptul că ar putea să o coste pe Theresa May pierderea postului de premier, va lăsa „o moştenire tristă în paginile de istorie modernă” a Regatului Unit, a declarat pentru agenţia EFE Matthew Goodwin, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Kent.

Parlamentul britanic a avut trei zile de dezbateri în acest dosar în luna decembrie, înainte ca votul să fie amânat pentru luna ianuarie.

May avea nevoie de 318 voturi pentru ca acordul său să treacă.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis, anunţ pentru viitorul românilor din UK după ieşirea Marii Britanii din UE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top