Connect with us
LIVE BLOG Alegeri prezidențiale 2019, votul în România a început

Alegeri Prezidențiale 2024

LIVE BLOG Alegeri prezidențiale 2019, votul în România

Alegeri prezidențiale 2019, votul începe pe 10 noiembrie la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00. Programul de vot poate fi prelungit, numai dacă în curtea secțiilor de votare se află alegători care nu au reușit să voteze, dar nu mai târziu de ora 23:59. Știri și live text despre vot, mai jos.

LIVE – Alegeri prezidențiale 2019

UPDATE,  ora 06:26 – Actele necesare votării sunt: buletin de identitate. Dacă nu aveți un buletin vă puteți prezenta cu pașaportul. Românii care se află în statele non – UE pot vota doar cu pașaportul.

Alegeri prezidențiale 2019 votul în diaspora a început vineri, 8 noiembrie și programul de vot este de la ora 12:00 până la ora 21:00. Românii care au ales să voteze în străinătate prin vot prin corespondență au fost în număr de 41000. Diaspora are 3 zile de vot, mai precis 8 noiembrie, 9 noiembrie și 10 noiembrie când se votează și în România.

HUFF și ȘTIRITV te țin la curent cu toate detaliile referitoare la procesul de vot,  programul secțiilor de votare, rezultatele votului de tip EXIT POLL, sondaje și Curs avantaj comandate de Antena 3 și IMAS comandate de Europa FM.

LIVE BLOG 9 noiembrie – Alegeri prezidențiale 2019

UPDATE 13:09 – Iată cum arată un buletin de vot la alegerea președintelui. Cei 14 candidați.

Cum vor arăta buletinele de vot la alegerile prezidențiale

Programul de vot din diaspora se întinde pe trei zile cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Cum vor arăta buletinele de vot la alegerile prezidențiale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit, sâmbătă, prin tragere la sorți, ordinea pe buletinele de vot a candidaților la alegerile prezidențiale, după ce în urmă cu o zi a anunțat că oficial 14 persoane sunt înscrise în cursă.

UPDATE 13:03 – A trecut o oră de la începerea votului pentru alegerile prezidențiale 2019 în diaspora.

Exit poll și sondaje Alegeri Prezidențiale 2019

Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de observatori, operatori de sondajare, dar și operatori exit poll. Astfel, la ieșirea de la vot din anumite secții de votare, cetățenii cu drept de vot vor fi chestionați anonim despre inteția de vot.

La ora 21:00, principalele televiziuni vor prezenta sondajele de tip exit poll. Huff.ro și ȘtiriTV.ro vor realiza un maraton la alegerile prezidențiale din 2019, timp de 14 ore corespondeții și reporterii noștri vor transmite cele mai importante știri, dar și sondajele care pot fi făcute publice în mediul online.

În direct pe pagina Stiri24 de Facebook veți afla cine este candidatul care a a reușit să strângă cele mai multe voturi, iar pe parcursul serii și nopții de 10 noiembrie și 11 noiembrie vom actualiza permanent site-urile noastre pentru a fi la curent cu rezultatul votului de la alegerile prezidențiale 2019.

Calendarul votului este următorul

  • 8 noiembrie, orele 12–21 (–23:59): prima zi de votare în străinătate;
  • 9 noiembrie, ora 7: se încheie campania electorală în țară;
  • 9 noiembrie, orele 7–21 (–23:59): a doua zi de votare în străinătate;
  • 10 noiembrie, orele 7–21 (–23:59): a treia zi de votare în străinătate și începerea votării în țară.

BEC: 2 756 de persoane au votat pe listele suplimentare din străinătate din totalul de 27 945

Până la această oră 2 687 de persoane au votat pe listele suplimentare din străinătate și 25 189 au votat prin corepondență. În total au votat 27 945 de persoane în străintate, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

Aproximativ 2700 de persoane au votat până la momentul transmiterii știrii pe listele suplimentare din străinătate, dintr-un total de 27 929 de persoane cu drept de vot exprimat. Restul de 25 189 de persoane și-au exprimat votul prin corespondență.

Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani.

MAE a anunțat, vineri, că au mai fost deschise secții de votare în țări precum Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud și China, Filipine, la ora 9.00, ora României, votul fiind în curs de desfășurare în 24 de secții de votare organizate în străinătate.

Prima secție de votare din străinătate s-a deschis în Noua Zeelnadă la Auckland, la ora 12.00, ora locală.

În străinătate au fost organizate 835 de secții de votare.

La primul tur de scrutin românii de peste hotare vor vota între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Potrivit AEP, numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 715.752 de persoane. De asemenea, numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare, prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro, este de 33.802 de cetățeni.

În schimb, un număr de 35.917 români din străinătate au optat pentru votul prin corespondență, conform sursei citate, se arată într-un comunicat BEC transmis presei.

Harta secțiilor de votare din România la alegerile prezidențiale 2019

Registrul Electoral oferă harta secțiilor de votare și la alegerile prezidențiale din România, cu CNP-ul și numele de familie poți afla rapid ce secție de votare ți-a fost alocată pentru alegerea președintelui României.

Acceseaza link-ul și consultă care este secția de votare unde poți vota atât pe 10 noiembrie cât și în al doilea tur al alegerilor din 24 noiembrie.

Secții de votare în diaspora

Numărul secțiilor de votare din străinătate a fost mărit după scandalul de la alegerile europarlamentare 2019, astfel la alegerile prezidențiale românii pot opta pentru mai multe secții de votare deschise în marile orașe din aproape toate tările.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri Prezidențiale 2024

To Top