Connect with us
Băsescu

Știri

Băsescu: Am avut informaţii încă din 2014 despre falsificarea raportului privind teza de doctorat a lui Kövesi

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la România TV, că avea informaţii, neînsoţite însă de probe, încă din 2014 despre un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat al Codruţei Kövesi, plagiat care ar fi fost muşamalizat de Sebastian Ghiţă şi Mihnea Costoiu, Băsescu susţinând totodată că, în 2016, actualul procuror-şef al DNA a ameninţat un demnitar că va fi arestat dacă se redeschide dosarul de plagiat.

„Recunosc, am aflat în 2014. Printre cei implicaţi sunt domnul Ghiţă, domnul Mihnea Costoiu, cu ştiinţa primului-ministru de la acea vreme, Victor Ponta. Eu eram singur şi ei toţi, nu m-ar fi crezut nimeni. Eu am aflat atunci că raportul cu privire la neplagiatul doamnei Kovesi a fost falsificat. Presiuni pentru falsificarea acelui raport a făcut generalul Coldea. Mihnea Costoiu e un om din celebra Academie a Ştiinţelor Securităţii Naţionale, dl. Ponta era într-un fel sau altul – pentru că şi dânsul avea un plagiat şi raportul favorabil pentru domnia sa a fost realizat cam în aceeaşi manieră”, a declarat Traian Băsescu, scrie news.ro.

El susţine că informaţiile i-au parvenit după ce a desemnat-o pe Kövesi ca procuror-şef al DNA. „Eu aveam doar nişte informaţii frânte în 2014. Dacă vă amintiţi, eu am declanşat povestea cu plagiatul lui Ponta. Şi Coldea, şi Kovesi au muşamalizat propriile lor plagiate. În 2013, când am nominalizat-o, nu ştiam. Ştiam doar că în 2011, când s-a dus la Timişoara să susţină doctoratul, s-a dus cu mare alai, cu generalul Coldea, cu George Maior. Acum fac o mulţime de legături. Din păcate nu le-am făcut la momentul potrivit (…) Am avut informaţii, dar nu probe, din 2014. Astăzi vă confirm că ştiam că Mihnea Costoiu a scris raportul de neplagiat şi că s-a alergat prin ţară după nişte semnături”, a spus Băsescu.

Fostul şef al statului susţine că procurorul-şef al DNA încă este preocupată de de modul în care şi-a obţinut titlul de doctor. „În 2016, Kövesi şi-a permis să ridice telefonul de convorbiri operative şi să sune la un demnitar român şi să-l ameninţe că dacă se reia cercetarea pe teza ei de doctorat va fi arestat. Sunt constrâns de riscul ca respectivul demnitar să spună «nu». Doar semnalez gestul, nu dau nume. Poate fi ministru al Educaţiei, poate fi un om cu o altă funcţie înaltă… Telefoanele operative nu se înregistrează. Acolo se discută şi secrete de stat, nu numai interesele doamnei Kövesi”, a spus Traian Băsescu.

În ce prieşte autodenunţul lui Ghiţă, Băsescu susţine că este o reacţie la faptul că procurorul-şef al DNA, sprijinită de fFlorian Coldea, adjunctul directorului SRI, ar încerca să-i elimine pe cei care au informaţii legate de ”suporturile statului”.

„Codruţa Kövesi poate rămâne în funcţie, dacă nu are puţină eleganţă să se autosuspende. Dar mâine Ministerul Educaţiei, prin comisia de doctorate, trebuie să înceapă investigarea lucrării de doctorat, iar Parchetul General trebuie să înceapă investigarea autodenunţului lui Ghiţă, care a partcipat. Trebuie să ştim dacă avem în fruntea DNA o impostoare sau un doctor în drept. Vorbim despre un om care în 6 decembrie 2009 era, la miezul nopţii, împreună cu Coldea, cu Maior la Gabriel Oprea şi analizau cum să facă, în funcţie de cum ies alegerile, să rămână în picioare”, a mai spus Traian Băsescu.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, pe când făcea parte dintr-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

„Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

„Acea Comisie nu s-a întrunit niciodată. Am luat decizia ca acel raport tehnic să-l schimbăm. Au fost mai multe persoane implicate, comisia tehnică nu s-a întrunit. Laura Kovesi avea cunoştinţă de ceea ce am făcut noi”, a declarat deputatul la intrarea în Parchetul General.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top