Connect with us

Știri

Beneficiile consumului de secară

Secara este o cereala anuală şi plantă medicinală originară din Asia de Sud Est şi Asia Mică, unde creşte ca buruiană în culturile de grâu şi uneori de orz. Preferă regiunile cu umiditate ridicată şi temperatura scăzută, fiint întâlnită în special în zona de deal.

Planta are o rădăcină bine dezvoltată, cu mulţi perişori absorbanţi, tulpinile sunt înalte, cu frunze plane, în vîrful cărora creşte un spic comprimat, lung de 5-20 cm.
Florile cresc câte 2-3 laolaltă, formând spiculeţe iar fructul este o cariopsă alungită, puţin comprimată pe laturi, de culoare gălbui-verzuie până la galben-brun.

Secara se foloseşte şi în gastronomie, în mod special în compoziţia pâinii de secară, dar şi în industria celulozei.

În scop fitoterapeutic, dar şi în alimentaţie, se utilizează boabele (seminţele).

Previne cancerul de colon
În general, produsele bogate în fibre au rolul de a preveni apariția cancerului de colon, protejând eficient celulele sănătoase. Secara nu face excepţie de la regulă, fibrele conţinute ajutând la eliminarea mai rapidă a toxinelor.

Ajută la menţinerea greutăţii
Datorită fibrelor conţinute, produsele din secară sunt foarte sățioase, astfel că ajută la pierderea şi la menținerea greutății corporale.

Scade riscul de infarct
Un mic dejun bogat în secară susține sănătatea gastrointestinală și aduce beneficii sistemului cardiovascular, scăzând, în cazul adulților, riscul atacurilor de inimă și a infarcturilor. De asemenea, fitonutrienții din secară luptă mai puternic împotriva celulelor canceroase decât cei prezenți în legume sau fructe.

Previne diabetul
Această cereală scade riscul de dobândire a diabetului. De altfel, persoanelor care suferă de această afecțiune li se recomandă produsele din secară, în defavoarea celor din grâu, fiindcă scad nivelul de insulină.

Recomandată femeilor aflate la menopauză
Cerealele integrale, în special secara și ovăzul, sunt recomandate femeilor aflate în perioada de postmenopauză și care suferă de tensiune ridicată, colesterolul ridicat sau diferite afecțiuni cardiovasculare. Tot în cazul femeilor, secara scade riscul apariției cancerului de sân, atât în perioada premenopauză, cât și după aceea.

Eficientă în combaterea astmului
În cazul copiilor care suferă de atacuri de astm, studiile au arătat că un consum regulat de cereale integrale, printre care și secară, și pește scade cu 50% șansele de apariție a acestor crize.

Atenţie! Nu este recomandată persoanelor cu intoleranță la gluten!
Datorită conținutului ridicat de gluten, secara nu trebuie consumată de cei ce au intoşeranţă la acest compus, însă efectul negativ este mai scăzut decât în cazul grâului.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top