Connect with us

Știri

Consultări la Cotroceni pe tema Justiției. Ce au decis partidele

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări, miercuri, de la ora 15,00, pe tema legislaţiei din domeniul Justiţiei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, programul consultărilor va fi următorul: de la ora 15,00 – Partidul Social Democrat; ora 15,30 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor; ora 16,00 – Partidul Naţional Liberal; ora 16,30 – Uniunea Salvaţi România; ora 17,00 – Uniunea Democrată Maghiară din România; ora 17,30 – Partidul Mişcarea Populară; ora 18,00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

Discuţiile vin în contextul avizului Comisiei de la Veneţia şi a criticilor aduse de această instituţie cu privire la OUG privind Legile justiţiei şi Codurile Penale.

De altfel, şeful statului a cerut, vinerea trecută, demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a criticilor forului european.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că va participa la consultările de la Palatul Cotroceni privind legile justiției și spune că pentru ALDE statul de drept înseamnă „a avea în centru cetățeanul cu drepturile și libertățile lui”.

„Da (mergem la consultările cu președintele Klaus Iohannis – n.r.). Ceea ce vă pot spune este că astăzi (marți – n.r.) am lucrat cu colegii mei, care vor merge mâine (la consultări – n.r.), să ne conturăm și noi un punct de vedere pe care îl vom prezenta președintelui. (…)

Punctul nostru de vedere, al ALDE, e structurat de multă vreme pe un lucru care e foarte clar: statul de drept înseamnă a avea în centru cetățeanul cu drepturile și libertățile lui.

Garantarea drepturilor și libertăților trebuie făcute de cadrul legislativ și de instituții, asta înseamnă statul de drept”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

PSD va merge în fața președintelui cu o delegație din care vor face parte Liviu Dragnea și Florin Iordache, dar surse din rândul social-democraților susțin că aceștia nu au de gând să semneze un acord cu Klaus Iohannis pe tema legilor Justiției.

Ce va face Opoziția la consultările de la Cotroceni

Ludovic Orban a declarat, luni, că va semna, în numele PNL, o declaraţie-angajament în privinţa Legilor justiţiei.

„Voi semna în numele PNL această declaraţie angajament, pe care o voi înmâna preşedintelui României, ca să ştie clar poziţia PNL.

De asemenea, solicităm celorlalte partide parlamentare să adopte o poziţie similar, astfel încât să oferim garanţia cetăţenilor români că există o poziţie reală în politică pentru a readuce legile justiţiei într-un cadru European, care să permit accesul liber la justiţie pentru fiecare cetăţean”, a afirmat Orban.

Reprezentanţii Uniunii Salvaţi România (USR) vor participa și ei, miercuri, la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis, a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

„Lucrurile sunt simple şi sunt clare pentru toată România, trebuie ca recomandările Comisiei de la Veneţia să devină legislaţie, să fie introduse în legile justiţiei şi în Coduri”, a declarat Barna la Palatul Parlamentului.

„Credem că este important să existe un dialog cât mai strâns între preşedinte şi partide. Ne îngrijorează şi pe noi, în egală măsură, concluziile raportului Comisiei de la Veneţia, pentru că aici înţelegem foarte bine de ce aici a existat această grabă din partea PSD.

Se adoptă coduri pentru Dragnea şi nu pentru români. Acest subiect trebuie discutat într-o manieră cât mai transparentă”, a afirmat Eugen Tomac, liderul PMP, la Parlament.

Citește și: Comisia de la Veneția, raport devastator despre legile justiției și codurile penale. Decizia lui Klaus Iohannis

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top