Connect with us
Cristian Diaconescu este de părere că asasinarea unui ambasador este o agresiune la adresa unui stat

Politic

Cristian Diaconescu este de părere că asasinarea unui ambasador este o agresiune la adresa unui stat

Ambasadorul Rusiei din Turcia a fost impușcat de un polițist în Ankara.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat luni pentru MEDIAFAX, în contextul atacului de la Ankara, că asasinarea unui şef de misiune diplomatică în exerciţiul misiunii este un act de agresiune la adresa unui stat, precizând că implicaţiile pot fi multiple.

”Este un incident extrem de grav, iar implicaţiile pot fi multiple. Asasinarea unui şef de misiune diplomatică în exerciţiul misiunii reprezintă un act de agresiune la adresa unui stat. În dreptul diplomatic este considerat a fi un gest inacceptabil care până la urmă se referă chiar la suveranitatea unui stat, diplomaţii, şefii de misiune beneficiind de o protecţie diplomatică serioasă”, a comentat fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu a afirmat că este deosebit de important de văzut dacă persoana care a comis atacul a acţionat în nume personal.

”Va fi deosebit de important să înţelegem în urma unei anchete pe cine reprezent persoana (care a comis atacul-n.r.) dacă a acţionat individual, în nume personal sau reprezenta o grupare, o sentinţă, o ideologie teroristă şi în funcţie de aceste elemente vom cunoaşte şi modul în care va reacţiona Moscova în această situaţie”, a spus el.
Fostul ministru de Externe a afirmat că este un moment cât se poate de complicat pentru că se conturase o înţelegere la nivel global în ceea ce priveşte criza umanitară din zona de est a Alepului.

”Acolo forţele militare ale lui Bashar al-Assad împreună cu miliţiile iraniene şi sprijinite aerian de Federaţia Rusă au desfăşurat o ofensivă ce a generat mii de victime şi zeci de mii de refugiaţi. Cei care asigurau securitatea posibilă a refugiaţilor erau forţele militare turce. Dacă ar fi să mai discutăm şi de întregul context al relaţiilor bilaterale dintre Federaţia Rusă şi Turcia care a trecut prin momente tensionate după care au apărut diverse încercări de apropiere între Moscova şi Ankara avem un tablou cât se poate de complex”, a explicat Cristian Diaconescu.

Acesta a mai spus că pot exista mai multe dezvoltări, însă acestea sunt condiţionate de de modul în care Moscova se va poziţiona faţă de acest gest.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost informat despre asasinarea ambasadorului în Turcia, convocând o reuniune a serviciilor de securitate, în timp ce Statele Unite au condamnat atacul terorist.

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a decedat la spital din cauza rănilor suferite în atacul terorist comis luni după-amiază la Ankara, anunţă surse citate de agenţiile de presă ruse. Conform autorităţilor turce, autorul atacului armat, un terorist islamist, a fost eliminat de forţele speciale ale poliţiei turce. Atacatorul a evocat asediul lansat de armata siriană, cu sprijinul Rusiei, asupra oraşului Alep, situat în nord-vestul Siriei.

„Nu uitaţi de Alep! Noi murim în Alep, voi muriţi aici”, a strigat atacatorul. „Doar moartea mă va scoate de aici. Toţi cei care au participat la actele de opresiune de la Alep vor plăti”, explicat teroristul înainte de a fi împuşcat mortal de forţele speciale.

Știri asemănătoare

Ambasador rus împușcat în Turcia

Explozie centru universitar Turcia . Cel puțin 13 morți și zeci de răniți

Turcia: Avion de vânătoare prăbușit în apropiere de Diyarbakir. Pilotul s-a catapultat

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top