Connect with us
SNSPA îi va acorda lui Frans Timmermans titlul de Doctor Honoris Causa

Știri

Frans Timmermans, avertisment dur pentru PSD: Dacă regulile UE sunt încălcate, guvernul României ajunge în fața instanței

Comisia Europeană va continua dialogul cu autorităţile române, dar dacă regulile Uniunii Europene sunt încălcate, aceasta nu va ezita să ducă guvernul României în faţa instanţei când se va impune, a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

Declarațiile acestuia au fost făcute luni seara, în cadrul unei dezbateri din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (comisia LIBE) privind situaţia din România.

El a mai precizat și că acuzele PSD și ALDE conform cărora ar critica țara și poporul nu sunt adevărate și că în calitatea sa de oficial UE critică doar schimbările care afectează lupta împotriva corupției.

Timmermans a făcut apel la politicienii români să nu se mai ascundă în spatele poporului și țării și să răspundă pentru faptele lor.

„Am văzut progrese în trecut, uneori chiar progrese spectaculoase, dar acum există riscul real ca lucrurile să regreseze, într-un mod care să afecteze nu doar democraţia din România, ci şi locul pe care România şi l-a construit în ultimii ani ca membră UE.

Comisia a cerut în mod repetat autorităţilor române să regândească cursul lor de acţiune şi să construiască un consens amplu privind calea de urmat. Şi vreau să repet acest apel şi îl voi repeta mai târziu în această săptămână în plenară.

CE este mereu gata să coopereze şi să sprijine autorităţile române în acest proces”, a declarat Timmermans în cadrul dezbaterii, unde a exprimat, printre altele, preocupări privind amendarea legilor justiţiei şi a codurilor penale, precum şi a procedurii de evaluare a procurorului general.

Timmermans, nemulțumit de acțiunea jandarmilor la Protestul Diasporei

„Sper că acest dialog va continua dar nu pot să ascund faptul că ultimele evoluţii sunt o sursă de preocupare crescândă pentru Comisie, la fel ca şi pentru protestatarii care au demonstrat pe străzile din Bucureşti şi alte oraşe în august.

Și nu am fost cu toţii şocaţi de imaginile cu protestatarii paşnici şi cum au fost trataţi de serviciile de securitate şi de poliţie în Bucureşti? Sper că se va face o investigaţie şi asta nu se va repeta.

Folosirea violenţei nu este niciodată soluţia bună în politică, în niciun un caz într-o Uniune Europeană bazată pe statul de drept”, a subliniat prim-vicepreşedintele CE.

El a mai spus că „dacă vor fi adoptate fără schimbări, efectele combinate ale amendamentelor la legile justiţiei şi la codurile penale vor afecta capacitatea sistemului de justiţiei, inclusiv a serviciului procuraturii, de a lupta eficient împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni”.

Potrivit înaltului oficial european, acest lucru este important pentru că în România, de-a lungul anilor, s-au realizat multe în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

„Asta ar însemna un regres serios faţă de evaluarea pozitivă pe care Comisia a avut-o în raportul MCV din ianuarie 2017. Dar legile nu sunt încă promulgate, aşa că nu este încă prea târziu pentru instituţiile din România să întoarcă situaţia.

În orice caz, CE va trebui să evalueze foarte atent textele promulgate în cele din urmă şi să vadă dacă acestea sunt conforme cu legea UE. Vom raporta asupra situaţiei în raportul MCV de luna viitoare.

Puteţi vedea ce a menţionat raportul din ianuarie 2017 şi cel din noiembrie 2017. Situaţia s-a deteriorat. Fiţi liniştiţi, toate evoluţiile vor fi evaluate cu meticulozitate şi reflectate în acest raport”, a mai spus Timmermans.

„Un pas înapoi ar fi un motiv de dezamăgire pentru prietenii mulţi ai României, dar în primul rând pentru cetăţenii ţării. S-au realizat progrese, dar nu sunt ireversibile.

Dimpotrivă, ultimele evoluţii au pus acest progres sub semnul întrebării şi riscă să submineze obiectivul nostru comun de a vedea că situaţia din România este sustenabil pozitivă şi MCV-ul nu mai este necesar.

Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în sens contrar.

Vom continua dialogul obiectiv cu autorităţile române şi sperăm că va duce la rezultate pozitive”, a dat el asigurări în comisia LIBE a PE.

„Dar dacă regulile asupra cărora am convenit la nivel european sunt încălcate, Comisia nu va ezita să tragă consecinţele şi, când se va impune, să ducă guvernul României în faţa instanţei.

Între timp, Comisia cere insistent României să readucă urgent procesul de reformă înapoi pe calea cea bună şi să se abţină de la noi paşi care să anuleze progresul realizat în ultimii ani.

Concret, asta înseamnă urmarea recomandărilor noastre din raportul MCV din ianuarie 2017, recomandările exprimate de Comisia de la Veneţia şi de GRECO.

Este încă o oportunitate de a inversa lucrurile. Ca întotdeauna suntem gata de ajutor, dar responsabilitatea şi puterea de a asigura schimbările ţine de instituţiile din România şi fac apel la ele să facă paşii corecţi şi să facă acest lucru acum”, a pledat Frans Timmermans.

Ce spune Timmermans despre protocoalele secrete

Protocoalele secrete trebuie să fie toate făcute publice şi investigate, dar nu pot fi folosite ca scuză pentru a justifica schimbările în legislaţie care ar limita lupta împotriva corupţiei, a declarat luni seara, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans, în cadrul unei dezbateri din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (PE) privind situaţia din România.

Problema protocoalelor secrete dintre SRI şi diverse instituţii au fost ridicate de mai mulţi eurodeputaţi PSD şi ALDE în cadrul dezbaterii privind situaţia din România.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans le-a reproşat luni seara eurodeputaţilor români din grupul S&D, cu prilejul unei dezbateri din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (PE) privind situaţia din România, că de fiecare dată când executivul comunitar adresează critici punctuale ei acuză un atac asupra ţării şi le-a spus că o astfel de atitudine este un semn de slăbiciune.

„Ei spun că dacă criticăm legile, criticăm ţara, criticăm poporul. Nu, criticăm propuneri foarte precise de schimbări legislative despre care credem că ar fi un pas înapoi faţă de unde suntem în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi puterea sistemului judiciar. Asta pur şi simplu nu funcţionează cu mine.

De fiecare dată când există critici, ‘ooh, e un atac asupra ţării, a poporului’. Sunt prostii. Nu faceţi aşa ceva, este un semn de slăbiciune. Înseamnă că nu aveţi argumente pentru a respinge criticile noastre şi vă ascundeţi în spatele ţării sau al poporului.

Am văzut prim-ministrul făcând asta în plenară, nu cu foarte mult timp în urmă, şi văd acest lucru din nou astăzi. Nu funcţionează cu mine”, a insistat înaltul oficial european.

În acelaşi timp, Timmermans a respins şi trimiterile la scenele de violenţă produse în timpul intervenţiilor jandarmilor din alte ţări. „Acum vorbim despre România, vorbim despre lucruri foarte exacte din România şi am spus unde sunt problemele”, a afirmat el.

Ce spune Frans Timmermans despre referendumul pentru familie

Referendumul din România privind definirea familiei ca o uniune liber consimţită între un bărbat şi o femeie nu trebuie folosit ca instrument pentru a alimenta atitudini precum ura împotriva minorităţilor sexuale, a pledat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, luni, la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri a Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European privind situaţia din România.

Întrebat de eurodeputata Judith Sargentini, din grupul comun al Verzilor şi Alianţei Libere Europene, dacă este în contact cu autorităţile române în privinţa referendumului privind familia din această lună, Frans Timmermans a afirmat că Uniunea Europeană nu are compentenţă în această zonă, legea familiei fiind o chestiune care ţine de statele membre.

„Nu cred că cineva din sală se îndoieşte de poziţia mea în această problemă. Vreau însă să fac o remarcă generală, referitoare nu doar la România. Sunt un om care crede cu putere în valorile familiei. Sunt soţ, tată, am patru copii. Dar nu vreau ca valorile familiei să fie folosite ca arme pentru a justifica homofobia (…)”, a spus prim-vicepreşedintele CE

Citește și: Verdictul procurorilor militari: Jandarmeria a încălcat legea la protestul din 10 august

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top