Connect with us
Premierul Dacian Cioloș a declarat că Guvernul va contesta la Curtea Constituțională legea princae se fac majorări salariale în educație și sănătate.

Știri

Guvernul contestă la CCR legea prin care se fac majorări salariale în educație și sănătate

Premierul Dacan Cioloș a anunțat că Guvernul va contesta la CCR legea prin care se măresc salariile din educație și sănătate.

Șeful Executivului a declarat că modificările aduse OUG 20 de către Parlament s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale. Premierul consideră că modificările au fost făcute fără dezbatere și analiză, iar acest lucru riscă  să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public.

„Această lege, aşa cum a fost votată, afectează nişte principui pe care Guvernul şi-a bazat modificările salariale. Ea adânceşte inechităţile salariale pe care am încercat să le corectăm (…) Guvernul nu contestă nevoie de ajustare a salariilor în sectorul bugetar, dar, dincolo de măriri, este esenţială corectarea unor inechităţi carepersită de ani de zile şi care au fost adâncite tocmai de acest mod de abordare pe picior”, a apreciat Cioloş.

Magistrații Curții Constituționale urmează să se pronunțe în ceea ce privește constituționalitatea acestei legi.

Legea majorării salariile din educaţie şi din sănătate a fost aprobată de Parlament. Camera Deputaților a adoptat legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile în educaţie şi sănătate, cu 184 de voturi „pentru”.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a susţinut în plen, din partea Guvernului, ca majorările propuse de Comisia juridică să fie respinse, astfel încât să rămână în vigoare forma promovată de Executiv.

Citește și: Legea majorării salariale din educație și sănătate a fost aprobată în Parlament

Dragoş Pîslaru spunea că dacă proiectul va trece şi de votul final, Guvernul are „datoria” să se adreseze CCR, pentru că nu sunt indicate sursele de finanţare.

Conform unui document de lucru, aplicarea modificărilor decise de comisiile de specialitate determină creşteri salariale care, în cazul unui director de unitate de asistenţă socială pot ajunge până la 54%, de la 4212 lei la 6498 de lei, în cazul unui asistent social ar putea fi de 38% de la 2382 de lei la 3297 de lei, în timp ce pentru salariul unui psiholog stagiar în aceeaşi unitate nivelul creşterii este de 6%, ceea ce reprezintă mai puţin de 100 de lei.

În cazul unui director de program de rezidenţiat, creşterea este de 12,5%, iar salariul unui medic coordonator de substaţie la serviciul de ambulanţă ar creşte cu 10%.

Cel mai mare impact bugetar al modificărilor salariale decise de comisiile parlamentare de specialite pentru personalul din educaţie şi din sănătate, de 2,9 miliarde de lei, îl au majorările cu o medie de 15% ale salariilor de bază pentru personalul din sănătate, inclusv cel administrativ, de la 1 decembrie 2016 (1,1 miliarde de lei) şi pentru personalul din învăţământ, de la 1 ianuarie 2017 (1,8 miliarde de lei).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top