Connect with us
Israel, aspru criticat după atacurile de la granița cu Fâșia Gaza

Externe

Israel, aspru criticat după atacurile de la granița cu Fâșia Gaza

Israelul a fost aspru criticat și s-a confruntat marţi cu un val de condamnări şi de apeluri la o anchetă independentă, după ce aproape 60 de manifestanţi palestinieni au murit sub gloanţele israeliene.

La o zi după cele mai sângeroase evenimente care au avut loc de la sfârşitul conflictului israeliano-palestinian în 2014, Israelul a văzut Marea Britanie, Germania, Belgia şi Elveţia susţinând ideea investigaţiilor, lansată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în martie, când a început mobilizarea în Fâşia Gaza.

Israelul a văzut, de asemenea, că importantul aliat american şi-a reafirmat sprijinul său ferm în Consiliul de Securitate al ONU.

Statul evreu, care a sărbătorit luni inaugurarea noii ambasade americane la Ierusalim şi a 70-a aniversare a creării sale, a avut marţi de înfruntat o serie de tensiuni diplomatice provocate de criza din Fâşia Gaza.

Relaţiile deja complicate cu Turcia s-au deteriorat, Ankara trimiţând acasă ambasadorul israelian şi Israelul ripostând în acelaşi mod cu consulul general turc la Ierusalim.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-au acuzat reciproc că au mâinile „pătate de sânge” palestinian pentru al doilea, kurd pentru primul.

Citește și: Tensiuni mari în Siria. Armata israeliană a lovit mai multe ținte militare ale Iranului

Liga Arabă a cerut procurorul Curţii Penale Internaţionale să deschidă o anchetă asupra „crimelor ocupaţiei israeliene”.

Premierul britanic, Theresa May, a îndemnat „toate părţile” să dea dovadă de reţinere după evenimentele petrecute luni la graniţa Israelului cu Fâşia Gaza. „O asemenea violenţă este distrugătoare pentru eforturile de pace şi îndemnăm toate părţile să dea dovadă de reţinere”, a declarat ea în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun la Londra cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Citește și: Binali Yildirim, premierul turc: „Țările musulmane trebuie să își reconsidere relațiile cu Israelul”

Luni seară, Turcia şi Africa de Sud au decis să-şi recheme ambasadorul. Totodată, Irlanda şi Belgia au convocat ambasadorul Israelului în capitalele lor.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului şi organizaţia Amnesty International, două bestii negre ale Israelului, au vorbit despre „crime de război”. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va ţine vineri o reuniune extraordinară.

Benjamin Netanyahu a justificat din nou folosirea forţei prin necesitatea de a apăra graniţele israeliene şi a acuzat mişcarea Hamas, la conducere în Fâşia Gaza şi împotriva căreia Israelul a luptat în trei războaie, că „împinge civilii, femeile, copiii în prima linie ca să existe morţi”.

 

foto: hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top