Connect with us
șoriciul

Stil

Îți place șoriciul? Medicii te avertizează: „Are conținut mare de…”

Șoriciul este un aliment consumat de foarte mulți români cu ocazia Ignatului sau a Crăciunului. Deși este considerat o adevărată delicatesă de cei care îl mănâncă, medicii atrag atenția că nu este foarte sănătos.

”Șoriciul este foarte caloric, are conținut mare de grăsimi și proteine,dar mai mult proteine de calitate inferioară, cum e colagenul.

E greu digerabil si nu e indicat in cantitati mari, mai ales de cei care sufera de afectiuni hepatice,biliare sau pancreatice” spune dr. Ionuț Ștefan, consultant în nutriție, citat de doctorulzilei.ro.

Nutriționistul ne recomandă să dăm la o parte șoriciul și să consumăm, în schimb pulpa sau mușchiul de porc deoarece, pe lângă cantitatea marea de proteine mai conține și vitamine din grupul B și mult fier.

La fel ficatul care conține foarte mult fier și B-uri dar și nucleoproteine și de aceea ca orice viscer e bine de evitat de pacienții cu gută.

”Șoriciul e la fel ca pielea de la pui pe care majoritatea persoanelor o aruncă. Nu are valoarea nutritivă a cărnii pentru că e făcut din țesut conjunctiv”, adaugă și nutriționistul Corina Zugravu.

Dacă vreți totuși să mâncați șorici nu exagerați și curățați-l foarte bine de grăsime.

Te-ar putea interesa și: Codul PLU – Metoda prin care poți să îți dai seama care fruct este modificat genetic și care este eco

În caz că vrei să îți dai seama cu ușurință care sunt produse ecologice și cele care sunt modificate genetic, poți face acest lucru studiind stickerele aplicate pe aceste alimente.

Este vorba de codurile PLU, formate din patru sau cinci cifre, care arată cum a fost crescut produsul respectiv: cologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic. Acest sistem a fost introdus de Federaţia Internaţională pentru Standardul Produselor și este folosit din anul 1990.

Spre exemplu, dacă pe fructul pe care vrei să-l cumperi vei vedea un autocolant format din patru cifre, înseamnă că acesta a fost crescut convențional, adică au fost folosite îngrășăminte chimice și pesticide.

Marea diferențiere vine atunci când codul are cinci cifre și începe cu cifra 8, respectiv cifra 9. Cele care încep cu 8 arată faptul că vegetalele respective au fost modificate genetic. Este bine ca aceste produse să fie evitate.

COD PLU – CIFRA 8

Dacă respectivul cod începe cu cifra 9, înseamnă că este ecologic și a fost crescut într-un mediu bio și poate fi cumpărat cu încredere.

COD PLU – CIFRA 9

Trebuie să mai ştiţi că nu toate legumele şi fructele de import au înscris pe etichetă codul PLU. Producătorii sunt obligaţi să îl pună fie pe lotul de alimente, fie pe fiecare bucată în parte, informează Digi 24.

Te-ar putea interesa și: Reteta de piftie de Curcan pentru masa de Craciun!

Rețeta de piftie de curcan este simplă, dacă veți urma cu strictețe câțiva pași. Piftia de curcan este un aperitiv potrivit pentru o masă festivă.

Rețeta de piftie de curcan- ingrediente

Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara piftie de curcan:

2 bucăți aripi de curcan
4 gâturi de curcan
1,2 cepe
1 rădăcină de țelină mică
3,4 morcovi
3,4 foi de dafin
1 lingură de piper boabe
5,6 căței de usturoi (după gust)
2 plicuri praf de gelatină (20 g)
sare după gust

Piftie de curcan- mod de preparare

Printre preparatele cunoscute în bucătăria românească se numără și piftia. Este preferată pentru gustul său puternic de usturoi și aspectul său gelatinos.

Pasul 1: Se spală bine aripile și gâturile de curcan, apoi se pun la fiert în doi litri de apă.

Pasul 2: După ce bucățile de carne de curcan încep să fiarbă se ia spuma. Este foarte important ca piftia să aibă o zeama cât mai limpede.

Pasul3: Se adaugă în oală legumele, piperul, foile de dafin și o linguriță de sare.

Pasul 4: După ce legumele au fiert se scot din oală. La fel se procedează și cu carnea după ce a fiert si s-a desfăcut de pe os.

Pasul 5: Se ia oala de pe foc. Se pisează și se adaugă usturoiul în zeama în care au fiert aripile și gâturile de curcan.

Pasul 6: Se gustă zeama și după ce ați constatat că este suficient de sărată se strecoasă.

Pasul 7: Se taie carnea în bucățele.

Cum se prepară gelatina pentru piftia de curcan

Gelatina se prepară astfel:

Pasul 1: Se ia un polonic de zeamă, se pune într-un castron și se amestecă cu praful de gelatină. Apoi se pune înapoi în oală.

Pasul 2: Se pune în boluri câteva bucățele de morcov, carne și zeamă peste.

Pasul 3: Bolurile se pun la frigider pentru aproximativ șase ore, pentru a se închega.

Poftă bună!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top