Connect with us

Economic

Legea pensiilor se modifică! Ce se întâmplă cu pensia de urmaș

Legea pensiilor va suferi noi modificări, în special în ceea ce privește pensia de urmaș. Schimbările care vor fi făcute nu sunt majore, iar noutatea se regăsește în privința cuantumului pensiei minime pentru persoanele care beneficiază de acest tip de venit.

Legea pensiilor se modifică! Ce se întâmplă cu pensia de urmaș

În noua lege a pensiilor se fac mențiuni importante cu privire la acest tip de pensie: ”… fiecare beneficiar de pensie de urmaș are dreptul la o pensie minimă calculată în cuantum de 35% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte”.

Citește și: Curs valutar 11 septembrie 2019. Cotații explozive la BNR

Este foarte important să cunoașteți faptul că pensia de urmaș se va stabili, după caz, din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat sau din pensia de invaliditate gradul I aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în cazul în care decesul susținătorului s-a petrecut înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Conform legii pensiilor, cuantumul pensiei de urmaș urmează să se stabilească procentual.

Citește și: E oficial: se poate iesi la pensie la 48 de ani pentru femei si 50 de ani pentru barbati! Uite ce trebuie sa faci

Legea pensiilor se modifica! Ce se intampla cu pensia de urmas

Legea pensiilor se modifica! Ce se intampla cu pensia de urmas

Excepția de la regulă se aplică în cazul copiilor care și-au pierdut ambii părinţi. În acest caz pensia de urmaș va fi stabilită prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare dintre cei doi părinți. Pensia se va oferi în fiecare lună, titularului, tutorelui sau curatorului minorului, persoanei căreia i s-a încredinţat acesta sau, după caz, persoanei desemnate prin procură specială.

Citește și: Care este starea lui Cătălin Botezatu în acest moment – ”Nu a mai mâncat de 4 zile”

Vă rugăm să rețineți că Legea nr. 127/2019 cu privire la sistemul public de pensii a fost publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial nr. 563. Această lege se va aplica din luna septembrie a anului 2021, dacă nu vor apărea alte modificări.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top