Connect with us
Liviu Dragnea iese din închisoare. Decizia care îl scoate de după gratii

Politic

Liviu Dragnea iese din închisoare. Decizia care îl scoate de după gratii

Liviu Dragnea ar putea fi eliberat mai devreme din închisoare. Un alt proces îl poate scoate de după gratii pe fostul lider PSD.

Lucrul acesta se poate întâmpla după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, 2 octombrie, să anuleze Hotărârea Colegiului de conducere a ÎCCJ nr. 2 din 3 ianuarie 2019. Și anume, aprobarea compunerii completelor de 5 judecători pentru anul 2019.

Decizia a fost luată într-un proces deschis de Camelia Bogdan împotriva CSM. Dar decizia CAB nu este executorie şi nici definitivă, sentinţa finală urmând să fie dată de ÎCCJ.

În ce condiții ar putea fi eliberat

Printre persoanele care ar putea beneficia de menţinerea deciziei este şi fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova. Condamnarea definitivă la închisoare a fostului lider social-democrat a fost dispusă de un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe data de 27 mai 2019.

Potrivit art. 426 din Codul de procedură penală, nelegala compunere a completului de judecată este una dintre situaţiile care justifică depunerea contestaţiei în anulare împotriva unei sentinţe definitive. Rezultatul este nulitatea absolută a hotărârii judecătoreşti.

Contestaţia poate fi depusă în termen de 30 de zile de la comunicarea motivării hotărârii, lucru care în cazul lui Dragnea nu s-a întâmplat încă.

Astfel, fostul lider PSD s-ar putea afla încă în termenul legal la momentul viitoarei hotărâri definitive a ÎCCJ în procesul Camelia Bogdan vs. CSM. Nu este exclusă însă nici acordarea unor termene îndepărtate la ÎCCJ, astfel încât hotărârea definitivă, chiar dacă ar menţine anularea completurilor de 5, să nu-l mai găsească pe Liviu Dragnea în termenul legal de 30 de zile de depunere a contestaţiei în anulare, scrie stiripesurse.ro.

Pe de altă parte, dacă decizia privind completurile de cinci judecători va rămâne definitivă, şi procurorii vor putea depune contestaţii în anulare împotriva achitărilor din acest an, în cazuri celebre precum cel al lui Călin Popescu Tăriceanu sau Toni Greblă

A fost condamnat definitiv pe 27 mai

Liviu Dragnea a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova pe 27 mai, după condamnarea la 3 ani şi 6 luni primită în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Fostul lider PSD a ieșit pentru prima dată din pușcărie pe 12 septembrie. Dragnea a ajuns, în mare secret, în fața instanței, unde a fost audiat în dosarul în care fostul șef al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, este acuzat de trafic de influență, potrivit Mediafax.

Ieșirea lui din penitenciar a fost făcută în mare secret, la fel și audierea sa ca martor. Tot ca martor în dosar a fost citat şi fostul premier Victor Ponta, însă acesta nu s-a prezentat încă la Tribunalul Bucureşti.

Andreea Marinescu este reporter și redactor generalist la HUFF.ro. Are o experiență de 6 ani în jurnalism, iar ultimii 3 și i-a petrecut în jurnalismul online. A mai scris pe site-uri de TOP din România, precum www.revistate.ro. Andreea Marinescu este specializată în știri generale, economice și analize. De asemenea este un bun reporter de teren care are surse bune de informare și credibile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top