Connect with us
Rezervele internaționale ale României au scăzut cu peste 1,7 mld. euro în martie, la 39 mld. euro

Știri

Mugur Isărescu atacă PSD: „Au luat trăsnaia asta şi o plimbă prin televiziuni”

Acuzaţia că Banca Naţională a făcut presiuni asupra băncilor în legătură cu indicele ROBOR este o aiureală, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, menţionând că dobânda este principalul instrument de politică monetară.

„Întrebaţi-l pe dânsul ce a vrut să spună (Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor n.r.). Nu ştiu ce a vrut să spună, dar aici pot să fac un comentariu. Ce presiuni? Păi acesta este instrumentul nostru.

Noi nu facem presiuni. Dacă apare vreo problemă mişcăm dobânda în sus şi în jos cum am făcut-o. Ce ne jucăm cu asta? E principalul instrument de politică monetară. Deci asta e o aiureală că am făcut noi presiuni.

Ce presiuni să facem?”, a spus Isărescu, întrebat despre acuzaţia ministrului Finanţelor Publice potrivit căreia sunt presiuni agresive din parte BNR asupra băncilor de a nu scădea ROBOR.

Totodată, Isărescu a menţionat că a cerut băncilor să comunice mai mult, inclusiv cu privire la ROBOR.

„Le-am spus astă-toamnă: băi, ce este cu ROBOR-ul ăsta? E produsul vostru şi a devenit problema noastră, a Băncii Naţionale? Nu sunteţi în stare să explicaţi ce este?

Aflu acum că este un cartel. Ce cartel să fie acolo? Băncile cotează şi pe stânga şi pe dreapta. Sunt şi vânzători şi cumpărători. Aţi pomenit cartel făcut şi pe stânga şi pe dreapta, adică şi vânzători şi cumpărători?

Nu? Au luat trăsnaia asta şi o plimbă prin televiziuni. Cartelul băncilor, auzi! Este una dintre cele mai eficiente pieţe din România, piaţa monetară, asta cu ROBOR-ul”, a mai spus guvernatorul BNR.

Citește și: Măsuri fiscale 2019: Analiștii bancari și corporatiștii amenință cu disponibilizări în privat

Isărescu: BNR are nelămuriri cu modul în care funcționează taxa pe lăcomie

Totodată, Banca Naţională are nelămuriri cu privire la modul în care se aplică taxa pe bănci şi va cere discutarea ordonanţei în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, pentru că are impact sistemic, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.

„Principalul element de nemulţumire este că iei o asemenea măsură – s-au mai luat în Europa, nu în toate ţările, în câteva – nu legat de ROBOR, acesta este o ‘inovaţie’, s-a discutat cu industria.

Aşa spune şi Constituţia. Aşa spun şi legile României. Deci, discuţi cu industria bancară.

La sfârşit de an, în prag de Crăciun, vii cu o bombă din asta, greu de înţeles mai întâi. Nu? Deci, cred că aceasta este principala nemulţumire şi eu cred că domnul ministru de Finanţe va discuta cu industria în sfârşit, să discute în clar cu ei.

Au şi nelămuriri, cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt părţi din lege pe care cu greu le înţelegem.

Vă mai spun un lucru: în mod normal, o asemenea ordonanţă trebuia prezentată mai întâi în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Are impact. Şi probabil că vom solicita să facem o discuţie într-o şedinţă extraordinară a comitetului”, a spus Mugur Isărescu, întrebat cum comentează valul de nemulţumiri faţă de „taxa pe lăcomie”.

El a afirmat că, până în prezent, nu a primit nicio invitaţie oficială din partea Ministerului de Finanţe pentru a discuta despre această taxă, ci s-a cerut instituţiei o analiză de impact după ce ordonanţa a fost dată, deşi în mod normal evaluarea se face înainte.

De asemenea, Isărescu a subliniat că scăderea ROBOR din ultimele zile nu are legătură cu taxa introdusă, acesta începând să se reducă încă din luna septembrie a anului trecut.

Întrebat dacă a luat o decizie în ceea ce priveşte un nou mandat, Isărescu a răspuns că „Parlamentul va hotărî”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top