Connect with us
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorului. Ce nu trebuie să faci de Sânziene

Stil

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorului. Ce nu trebuie să faci de Sânziene

După cum spune mitologia, sânzienele sunt deţinătoare ale unor puteri magice. Ele investesc plantele şi mai ales florile ce le poartă numele cu proprietati magice, făcându-le apte pentru a veni în ajutorul celor care îşi doresc iubirea.

Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, tămăduiesc bolnavii și apără semănăturile de grindină.

Fetele își pun flori de Sânziene neîmpletite sub căpătâi. În acea noapte, ele își vor visa ursitul. Dacă cununa va fi purtată în păr sau în sân (de fecioare sau tinere neveste), acestea vor deveni atrăgătoare și drăgăstoase.

Înainte de răsăritul soarelui, fețele și flăcăii se apropie de ocolul vitelor. Cununile sunt aruncate în coarnele vitelor.

Dacă gingașa coroniță se oprește în cornul unei vite tinere, fata se va mărită după un tânăr, iar dacă se oprește în cornul vitei bătrâne, ursitul va fi om în vârstă.

Pe lângă manifestările tipice făpturilor supranaturale din clasa ielelor, Sânzienele au și manifestări oculare: flori de sceieți, tunse de puf, sunt atârnate peste noapte de streașină și, după cât crește puful dimineața, se stabilește norocul celor care înfăptuiesc datina.

Sânzienele sunt cele care aduc vara rod pământurilor, noroc, sănătate și copii frumoși femeilor căsătorite, alinare și tamăduire celor bolnavi și aflați în suferință, protecție față de furia naturii.

Sânzienelor le place să fie iubite. Se supără și pedepsesc dacă nu le iubești. Pot deveni la fel de rele și dușmănoase precum Ielele sau Rusaliile.

De Sânziene, aflăm dacă avem soarta de iubire și căsătorie.

SÂNZIENE. Tradiții și obiceiuri

Sunt numeroase obiceiurile și tradițiile legate de această sărbătoare. Diferă de la o zonă la alta și multe dintre ele sunt puse în legătură cu iubirea, căsătoria și ursita omului. Nu degeaba este însă cunoscută sărbătoarea Drăgaicelor și sub numele de Sărbătoarea Iubirii.

În anumite zone, coronițele de sânziene sunt puse la un loc ferit în grădini și spaţii deschise. Dacă dimineața florile sunt încărcate de rouă însemnă că Sânzienele ți-au hărăzit o căsătorie în anul respectiv.

Prin urmare, fii foarte atentă la ceea ce visezi în noaptea dinspre 23 spre 24 iunie. Se spune că visele din această noapte sunt frânturi din viitor și realitate.

Exista superstitia conform careia persoanele care nu le sarbatoresc corespunzator aceasta zi vor ajunge sa supere Sanziene. Acestea se razbuna pe femeile care nu sarbatoresc aceasta celebrare, pocindu-le gura.

Totusi, nici barbatii nu scapa usor. Cei care au jurat stramb sau au facut unele fapte rele vor suferi pedepse ingrozitoare.

Citește și: Sânzienele sau Drăgaica. Tradiții și superstiții. Cum să te ferești de iele

În ziua de Sânziene, fetele se spălau pe cap cu fiertură de iarbă mare, iar femeile se tăvăleau dezbrăcate în roua de dis-de-dimineaţă, înainte de răsăritul Soarelui, pentru fertilitate.

Cunoscută şi ca „iarba Sfântului Ion” sau „iarba care alungă diavolii şi duhurile necurate”, îndepărta de casă strigoii şi pe toţi cei cu gânduri necurate. Arsă, alunga spiritele rele, iar sub pernă fiind pusă arăta în vis ursitul.

De aceea, în noaptea premergătoare sărbătorii este folosită în practici de descântece.

In unele regiuni din tara inca se tine traditia de Sanziene, cand fetele mari culeg flori de sanziene de pe camp si le impletesc cununi. Mai apoi, fetele le arunca peste case coronitele.

Iar daca acestea se lovesc sau ajung sa se aghete de horm, acest lucru inseamna ca urmeaza o cununie in cel mai scurt timp. In zorii zilei de 24 iulie baietii se aduna in cete si bat satele in lung si in lat cu flori de sanziene la palarii.

Tot astazi se alege Dragaica. Aceasta este aleasa dintr-un grup de sapte fete

Aleasa trebuie sa fie cea mai cuminte, cea mai frumoasa, dar si cu cea mai buna inima dintre toate. Dupa ce fata este aleasa, aceasta este impodobita cu spice de grau in timp ce restul tinerelor se imbraca in alb.

Mai apoi, alaiul porneste prin sat. La rascruri de drumuri fetele fac o hora si incep sa cante voioase.

Una dintre cele mai cunoscute datini ale locului se refera la roua din noaptea de Sanziene.

Despre aceasta se crede ca ar avea proprietati miraculoase. In multe regiuni ale globului credinciosii cred ca daca te stropesti cu aceasta pe trup, acesta va deveni frumos si suplu. Iar daca te speli cu roua pe fata vei deveni chipes si mandru.

Daca te aventurezi si te decizi sa culegi in dimineata sarbatorii roua de pe frunze de sanziene aceasta va vindeca artroza si durerile osoase.

Pentru a alunga spiritele rele oamenii aprindeau focuri peste care se aruncau substante foarte puternic mirositoare. Mai mult se buciuma si se striga in jurul focurilor pentru a tine la distanta spiritele malefice.

Tot de Sanziene au loc si bine cunoscutele balciuri. Acestea reprezentau un prilej ideal pentru intalnirea tinerilor in vederea casatoriei. Cele mai cunoscute targuri aveau loc la Focsani, Buzau, Campulung Muscel, Pitesti, si altele.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top