Connect with us
O nouă bancnotă de 100 lei introdusă în circulație. Cum arată!

Știri

O nouă bancnotă de 100 lei introdusă în circulație. Cum arată!

BNR a ales să marcheze Centenarul cu o bancnotă de 100 de lei deosebită, pusă în circulație cu un număr limitat de exemplare.

La 1 decembrie 2018, Banca Naţională a României a introdus în circuitul numismatic o bancnotă cu valoarea nominală de 100 de lei, reprezentând pe Regele Ferdinand şi Regina Maria, Suveranii Marii Uniri, cu ocazia centenarului acestui eveniment.

Bancnota are fundalul albastru specific celor obişnuite de 100 de lei, şi aceeaşi dimensiune, dar altă imagistică. Pe lângă portretele Suveranilor, care se găsesc atât pe aversul bancnotei, cât şi în fereastra transparentă de siguranţă, se mai pot observa o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia (pre avers), cât şi intrarea în Bucureşti a Regelui Ferdinand, la 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, într-o imagine de epocă, pe fundal tricolor, scrie casa-regala.blogspot.com.

Un alt element grafic neobişnuit îl constituie fragmentul din sceptrul Regelui Ferdinand I, anume partea reprezentând cele patru femei în costume populare specifice provinciilor româneşti unite: Basarabia, Vechiul Regat, Ţara Ardealului şi Bucovina.


Această bancnotă, pusă în circulaţie prin sucursalele Băncii Naţionale a României, în mape de prezentare, dar având putere circulatorie, are meritul de a reprezenta o premieră multiplă:

  • prima bancnotă de după 1947 reprezentând pe un Suveran al României;
  • prima bancnotă românească reprezentând o femeie anume (au mai existat doar alegorii şi portrete generale feminine);
  • prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI (ultima a fost bancnota de 2000 lei vechi, emisă în 1999, cu ocazia Eclipsei de soare).

Bancnota este emisă în 10.000 de exemplare (100 lei x 100 ani) şi marchează un punct de cotitură în istoria numismatică românească, prin însemnătatea premierelor menţionate mai sus.

Citește și: Se schimbă banii de la 1 ianuarie 2018. BNR modifică bancnotele și monedele

Citește și: De ce sunt banii alunecoși? Bancnotele românești conțin grăsime de vită

1 Comment

1 Comment

  1. +18

    2018-12-10T20:40:17+02:00 at 20:40

    Pentru faptele de vitejie de la COTOFENESTI ale reginei maria.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top