Connect with us
Cauza exploziei este inca necunoscuta, iar fumul gros a putut fi observat de la sute de metri.

Externe

O racheta SpaceX a explodat pe rampa de lansare

O racheta SpaceX a explodat pe rampa de lansare in Cape Canaveral, Florida, ca furtuna tropicala. Cauza exploziei este inca necunoscuta, iar fumul gros a putut fi observat de la sute de metri.

Citeste si: Simpatizant ISIS, expulzat din Romania si declarat indezirabil

Citeste si: Castigator la Loto a murit in accident cu masina cumparata din premiu

Update 17:40: Reprezentantii serviciilor de urgente au descris incidentul ca pe o ”anulare catastrofala in timpul unei testari statice a secventei de pornire” a motorului unei rachete.

Intr-un mesaj publicat pe Twitter, Brevard County Emergency Management Office afirma ca explozia nu a reprezentat o amenintare pentru siguranta publica.

Potrivit CNN, explozia a avut loc la Space Launch Complex 40, a precizat Stephanie Martin, reprezentanta Biroului de Informatii Publice de la Kennedy Space Center.

Acea rampa este folosita de compania SpaceX pentru a lansa rachete care transporta provizii pe Statia Spatiala Internationala (ISS), dar si sateliti.

Compania SpaceX nu avea programata nicio lansare joi dimineata.

Stire initiala: Cauza exploziei nu a fost deocamdata dezvaluita, iar autoritatile americane nu stiu la ora publicarii acestor informatii daca explozia a facut victime omenesti.

NASA afirma ca SpaceX efectua o pornire-test a motorului unei rachete pe care ar fi trebuit sa o lanseze in spatiu in acest weekend, cu misiunea de a plasa pe orbita un satelit.

Explozia a zguduit cladirile aflate la o oarecare distanta, potrivit martorilor, care au scris pe retelele sociale.

racheta explodat

Urmatoarea lansare a lui SpaceX trebuia sa fie sambata, 3 septembrie, cu o racheta Falcon 9 care transporta satelitul de comunicatii israeliene Amos – 6 pe orbita de transfer geostationara ( GTO ).

Surse din cadrul NASA au raportat ca racheta a explodat in timpul unei repetitii.

Space Exploration Technologies Corporation, cunoscuta ca SpaceX, este o companie privata din Statele Unite ale Americii dedicata realizarii de vehicule pentru transport in spatiul cosmic, fondata ca o companie pornind de la zero de catre co-fondatorul companiei PayPal, antreprenorul Elon Musk.

Domeniul primar de lucru al companiei este proiectarea, realizarea si dezvoltarea de vehicule spatiale de lansare partial sau total refolosibile, asa cum sunt Falcon 1 și Falcon 9, respectiv seria de capsule spatiale numite Dragon.

SpaceX a avut original sediul in El Segundo, dar opereaza actualmente in Hawthorne, ambele aflate în statul american California.

La 28 septembrie 2008, dupa trei incercari anterioare nereusite, SpaceX a reusit sa lanseze pe orbita stabila primul sau vehicul cosmic purtat de racheta purtatoare Falcon 1, care este un concept 100% original al companiei. Este o realizare tehnica remarcabila, intrucat compania este in intregime privata, spre deosebire de NASA, ESA sau alte organizatii similare, care sunt agentii guvernamentale sau multi-guvernamentale.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top