Connect with us
ONU anchetează violențele Jandarmeriei de la protestul din 10 august

Știri

ONU anchetează violențele Jandarmeriei de la protestul din 10 august

ONU (Organizația Națiunilor Unite) va investiga intervenția violentă a Jandarmeriei la protestul din 10 august 2018.

ONU dă curs, astfel, petiției comunității Declic, prin care peste 80.000 de persoane au cerut Națiunilor Unite investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române la mitingul Diasporei.

Ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, este somat de ONU să răspundă acuzațiilor și i se cer informații suplimentare despre investigațiile derulate în România cu privire la acțiunile Jandarmeriei.

Nu în ultimul rând, Organizația solicită dovezi că s-au luat măsuri pentru ca „apărătorii drepturilor omului din România, inclusiv protestatarii, să își poată derula activitatea fără frica represaliilor.”

Peste 400 de persoane au fost rănite în noaptea de 10 august 2018.

În urma violențelor jandarmilor, comunitatea Declic a inițiat o petiție și a solicitat, alături de 80.000 de semnatari, Organizației Națiunilor Unite să demareze o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului.

Petiția a ajuns la Geneva prin intermediul Rezist Zürich. La solicitarea ONU, Declic a trimis și un raport cu perspectiva societății civile legat de violențele Jandarmeriei din timpul protestului Diasporei.

Raportul a fost realizat de Marius Stan, Director de cercetare, Centrul Hannah Arendt pentru studierea totalitarismelor-Universitatea din București și conține dovezi clare ale violențelor: informații, interviuri cu victime, dovezi foto și clipuri video.

Ce spune ministrul de interne despre ancheta ONU

„Eu zic că este normal ca ONU să ceară informații pentru că nici o instituție națională sau internațională nu poate ignora o petiție. Știm că la baza acestei solicitări a fost o petiție. Putem identifica și cine a făcut-o, dar nu asta-i problema.

Pentru că e dreptul fiecăruia să facă o petiție. Știm cu toții că există o petiție care a fost înaintată și către ONU.

Chiar e bine că ONU a cerut datele Guvernului pentru că ne interesează să se stabilească adevărul așa cum este el și nu cum îl prezintă unii”, a spus Carmen Dan, într-o intervenție la Realitatea TV.

Citește și: Laura Codruța Kovesi contestă revocarea de la șefia DNA la CEDO

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top