Connect with us
Conducerea Senatului și a Camerei Deputaților a fost votată astăzi, iar rezultatele finale nu aduc în prim-plan nicio surpriză majoră.

Politic

Senatul și Camera Deputaților: birourile de conducere

Conducerea Senatului și a Camerei Deputaților a fost votată astăzi, iar rezultatele finale nu aduc în prim-plan nicio surpriză majoră. Partidul care a câștigat categoric alegerile domină zona de conducere a camerelor Parlamentului. Jumătate din locurile de posturi sunt ocupate de social-democrați.

Senatul: PSD domină cu 6 din 12 locuri posibile

Astfel, în plenul organizat astăzi s-a ajuns la 12 propuneri. La șefia Senatului a rămas Călin Popescu Tăriceanu, el fiind singurul membru ALDE din biroul de conducere al acestei camere. Pe cele 4 posturi de vicepreședinți, există un echilibru între liberali și social-democrați. Nicolae Bădălău și Claudiu Manda reprezintă PSD-ul, în timp ce Laura Iuliana Scâtei și Mihai Goțiu vin din partea PNL respectiv USR.

Același echilibru se păstrează și în ceea ce privește posturile de secretari. Adrian Țuțuianu și Marian Pavel sunt membri PSD, iar Marcel Vela PNL și Ioan Iustin Talpoș pe PNL și PMP.

Pentru cele 4 oficii de chestori, PSD-ul dă doi oameni prin Doina Fedorovici și Paul Stănescu. Celelalte două aparțin UDMR, prin Tantzos Barna, respectiv PNL, prin Alexandru Pereș.

Trăgând linie, se ajunge la o concluzie previzibilă ținând cont de rezultatele scrutinului din 11 decembrie. PSD are 6 din cele 12 posturi de conducere la Senat, PNL are 3, iar USR, PMP și UDMR câte unul.

Citește și: Traian Băsescu se întoarce în Parlament după 16 ani

Camera Deputaților: PSD domină cu 7 din 13 locuri posibile

Situația nu se schimbă foarte mult nici la cealaltă cameră a Parlamentului. PSD are o majoritate covârșitoare în Biroul Permanent. Liviu Dragnea este președinte, iar vicepreşedinţi sunt Florin Iordache, Gabriel Vlase și Rovana Plumb din partea PSD, în timp ce singurul reprezentant al opoziției este Cătălin Predoiu (PNL).

La nivel de secretari, social-democrații vin cu Marcel Ciolacu și Ioan Bran. Opoziția va fi reprezentată de Mugurel Cozmanciuc (PNL) şi Cristian Ghinea (USR).

Chestorii numiți la Camera Deputaților sunt Mircea Drăghici (PSD), Andrei Gerea (ALDE), Seres Denes (UDMR), Valeriu Steriu (PMP).

Așadar, învingătorii din alegeri au 7 posturi, PNL are 2, iar PMP, USR și UDMR câte unul.

George Vintilă este redactor HUFF.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top