Connect with us
Solarul: contraindicat sau benefic?

Stil

Solarul: contraindicat sau benefic?

Cum vara este în plin sezon, ideile de a avea un bronz perfect ne surâd din ce în ce mai mult. Din diferite motive, mulți nu apucăm să ajungem pe plajă să obținem bronzul natural, apelăm la o metodă mai artificială, aceea fiind solarul.

Dorința de a obține un bronz frumos a dus la o creștere impresionantă a numărului de persoane care au făcut din expunerea la solar un obicei. Ce riscuri, contraindicații și beneficii prezintă expunerea la solar spune dr. Adina Alexandru, medic specialist dermatovenerolog pentru eva.ro

Riscurile sunt asemănătoare cu cele ale expunerii la soare

„Riscurile pe care le prezintă expunerea la solar sunt similare cu cele ale expunerii la soare. Poate chiar mai mari, pentru că persoanele care frecventează centrele de bronzat consideră solarul mai sigur și au tendința de a petrece mai mult timp la solar,” informează specialistul.

Dintre afecțiunile favorizate de expunerea la solar (pigmentări, riduri, îmbătrânire prematură a pielii), cea mai importantă este cancerul de piele. Efectul expunerii la UV este cumulativ, dr. Alexandru avertizând că „riscul de a face cancer de piele crește cu fiecare ședință de expunere la solar.”

Expunerea la solar poate duce la transformarea alunițelor din leziuni benigne în melanom malign. Melanomul este o tumoră care se dezvoltă din celulele care intervin în colorarea pielii, celulele pigmentare. Pentru că prezintă un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai

periculos cancer de piele. Melanomul poate fi foarte agresiv, dar un diagnostic precoce permite vindecarea. Oricine poate să dezvolte un melanom cutanat, dar riscul este mai mare dacă se îndeplinește una dintre condițiile: tegument sensibil la soare (piele, ochi și păr deschise la

culoare); factori genetici (prezența a numeroase alunițe peste 100, antecedente personale sau în familie de tumori cutanate); arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani; obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Cui nu îi este recomandată expunerea la solar?

Cancerul de piele face parte dintre cele mai întâlnite forme de cancer și majoritatea cazurilor sunt provocate de expunerea la radiații ultraviolete. Oricine poate face cancer de piele, însă există persoane care au o predispoziție mai mare. „Expunerea la solar este total

contraindicata persoanelor cu fototip cutanat deschis (păr blond sau roșcat, ten deschis, prezența unui număr mare de pistrui sau alunițe…) și, personal, nu recomand nimănui solarul că metodă de bronzat,” declară dr. Alexandru.

Expunerea la solar-metodă de tratament

Pe lângă bronzul dorit, solarul oferă și alte beneficii. Fototerapia sau terapia prin lumină este folosită în tratarea a diferite boli dermatologice, precum psoriazis, dermatită atopica sau vitiligo.

Sfaturi
Dacă riscurile nu te-au făcut să te răzgândești și îți dorești bronzul oferit de solar, urmează sfaturile:

-bronzează-te treptat;

-nu depăși timpul de bronzare recomandat pentru tipul tău de ten;
poartă întotdeauna ochelarii de protecție;

-optează pentru saloanele cu aparate noi;

-ședințele nu trebuie să depășească 10 minute;

-conform standardelor internaționale poți face în siguranță maxim 50 ședințe de bronzare pe an.

După expunerea la solar, dr. Alexandru îți recomanda să folosești o cremă care să conțină vitamină C în combinație cu vitamină E. Aceste vitamine au rol antioxidant și combat efectele razelor de agresiune asupra pielii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top