Connect with us
Crestinii ortodocsi il praznuiesc in data de 20 iulie pe Sf.Ilie. Aceasta zi este legata de o serie de traditii, obiceiuri si superstitii din popor.

Stil

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sf. Ilie. Ce sa nu faci pe 20 iulie

Sarbatoarea de Sf. Ilie este marcata cu cruce rosie in calendarul ortodox. Sfantul Prooroc Ilie a fost fiul unui mare preot al Legii Vechi, preot care a avut o vedenie cu fiul sau. Se facea ca ingerii il inveleau pe acesta in vesminte albe si ii dadeau sa manance flacari. Preotii din Templu au interpretat aceasta viziune ca fiind un semn de la Dumnezeu.

De-a lungul vietii sale, Sf. Ilie a facut numeroase minuni si profetii. El este cel care a mers la regele israelian Ahab si i-a spus ca Dumnezeu va pedepsi poporul prin trei ani de seceta, perioada de foamete pentru evrei. Dupa ce a facut multe minuni, la incheierea activitatii sale profetice, Ilie a fost luat cu trupul la cer, intr-un car de foc. Este considerat sfantul care mijloceste inaintea Domnului pentru a aduce ploaie pe pamant.

Citeste si: Mesaje de Sfantul Ilie. Urari si sms-uri de „la multi ani” pentru cei dragi

Ziua de Sfantul Ilie este marcata de o serie de traditii, obiceiuri si superstitii populare.

Traditii si obiceiuri de Sf. Ilie. Ce sa nu faci in aceasta zi

In zonele rurale se merge la biserica cu coliva si mere varatice, iar gospodinele cred ca aceste fructe se vor transforma in mere de aur pe lumea cealalta. Deoarece San Ilie este ocrotitorul recoltelor, gospodarii de la sate stropesc ogoarele cu agheazma si preoţii fac slujbe pentru ca roadele sa fie bogate. Tot in aceasta zi femeile culeg plante medicinale si le usuca pentru a avea la dispoziţie leacuri toata iarna care urmeaza.

Cu o zi inainte de aceasta sarbatoare toate fetele necasatorite de la sate merg in lanurile de canepa de la prima ora a dimineaţii, imbracate in camasi albe. Cele care viseaza in noaptea urmatoare lanuri uscate de canepa se vor casatori in acel an si vor avea noroc in dragoste.

Desi in ziua de Sfantul Ilie se da de pomana pentru sufletele celor morti (in special pentru copiii morti) si se tin praznice mari, persoanele care frac farmece sau vraji nu trebuie aduse la masa, scrie teotrandafir.com. Se spune ca mortii nu vor avea parte de pomana.

Sfantul Ilie este cunoscut ca fiind un prooroc manios, motiv pentru ca Dumnezeu nu i-a spus niciodata cand este ziua sa de praznuire, de teama sa nu pedepseasca oamenii prea aspru. Cei care muncesc in aceasta zi sunt predispusi incendiilor, bolilor si pagubelor mari.

De asemenea, in aceasta zi nu este bine sa consumi mere.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top