Connect with us
Donald Trump a îndemnat SUA să se abțină de la vot în Consiliul de Securitate ONU, la decizia care viza coloniile israeliene din Palestina.

Externe

Trump, după adoptarea rezoluției ONU privind coloniile: „Lucrurile vor sta altfel după 20 ianuarie”

Viitorul președinte american Donald Trump a anunțat pe Twitter că „lucrurile vor sta altfel după 20 ianuarie”. Anunțul vine după ce SUA s-au abținut în ședința Consiliului de Securitate al ONU, care a adoptat rezoluția de condamnare a colonizării israeliene.

Trump a îndemnat joi SUA să se opună prin veto rezoluției. Consiliul ONU a adoptat această rezoluţie prin care cere încetarea colonizării israeliene în teritoriile palestiniene.

Israelul a reacționt dur după decizia lui Donald Trump

Ministrul israelian pentru Energie Yuval Steinitz a apreciat că Washingtonul a abandonat Israelul prin abținerea de la vot.

”Aceasta nu este o rezoluţie împotriva coloniilor, este o rezoluţie împotriva Israelului, împotriva poporului evreu şi statului evreilor”, a declarat pentru postul Channel Two News Steinitz, un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Citește și: Tentativă de atac asupra președintelui ales al SUA Donald Trump

”Statele Unite pur şi simplu şi-a abandonat singurul prieten în Orientul Mijlociu”, a apreciat ministrul.

Netanyahu a denunțat votul ca fiind „rușinos”, informează BBC News, citat de news.ro. Decizia vine ca o premieră, Statele Unite fiind cunoscute până acum pentru că au apărat Israelul când vine vorba de rezoluții de acest gen.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a declarat că rezoluţia reprezintă ”o mare lovitură la adresa politicii israeliene”.

Coloniile israeliene, considerate ilegale

Aproximativ 500.000 de evrei trăiesc în circa 140 de colonii înfiinţate după ce Israelul a ocupat în 1967 Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Aceste colonii sunt considerate ilegale în dreptul internaţional. Textul adoptat îndeamnă Israelul să ”înceteze imediat şi complet orice activitate de colonizare în teritoriul palestinian ocupat, inclusiv în Ierusalimul de Est”.

Pe 20 ianuarie 2017, Donald Trump va deveni oficial președintele SUA, după ce va prelua mandatul de Barack Obama.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top