Connect with us
Decii de ultimă oră de la BNR pentru românii cu rate

Economic

Vești bune de la BNR pentru românii cu credite bancare

Românii cu credite bancare primesc o veste bună de la BNR. Guvernatorul Băncii Naționale a anuțat că dobânzile la credite vor scădea.

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a spus, marți, că printre efectele introducerii taxei pe activele financiare ale băncilor este scăderea dobânzilor la depozitele bancare.

Curs valutar 12 februarie. Cât costă marți 1 euro (curs BNR) UPDATE

„Dobânzile la depozite vor scădea. (…) Sunt taxate și activele reprezentând activele minime obligatorii. (…) S-a pus o taxă la grămadă și pe titluri de stat, adică pe împrumuturile pe care le dă statului român și Prima casă. Propunerea este de a le scoate pe acestea (de la calcularea taxei pe activele financiare – n.red.)”, a afirmat, marți, Mugur Isărescu, la audierea de la Comisia Economică a Senatului.

Iar alte efecte vor urma în lanț, ca urmare a introducerii taxei pe activele financiare ale băncilor, prin OUG nr. 114/2018, de la începutul acestui an.

„Va descuraja și mai mult (…) depozitele bancare. Investițiile pe cale de consecință”, a completat Isărescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, la audierea din Comisia economică din Parlament, că 80% din profitul Băncii Naționale ajunge la stat, fiind singura bancă centrală care are un asemenea impozit. El a mai spus că, în momentul în care au existat pierderi, „statul român nu a dat un cent”.

„80% din profitul nostru este dat statului. Suntem singura bancă centrală care are un asemenea impozit pe profit, restul de 20% se dau pentru capitalizarea băncii, fondul de salariați.(…) Cum să păstrăm specialiștii? Că nu-i plătim exagerat. Am avut patru sau cinci ani de pierderi masive în sisetemul bancar, statul român nu a dat un cent. Faptul că într-un an, trei bănci au avut profituri mai mari, nu însemană că trebuie să exagerăm. Ideea cu profiturile mari nu este adevărată. Ați spus despre bănci că avem profituri mari”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la audierea din Comisia economică din Parlament.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice, i-a spus lui Isărescu, în timpul audierii, că profitul BNR a fost folosit pentru bonusuri.

„Avem o realitate și pentru că sunteți cel mai longeviv guvernator din Europa, m-aș fi așteptat să chemați la masă Guvern, Parlament, bănci să faceți ce trebuie ca să se dezvolte țara. Acum, suntem practic în țara cam cea mai săracă din UE, cetățenii sunt cei mai îndatorați. Mă mai deranjează ceva, în toată această perioadă ne-ați găsit vinovați pentru toate relele, guvernele României. Vorbiți de ținta de inflație, dar nu spuneți că ținta de inflație este mandatul BNR. Nu vreau să vă referiți la inflația din ultima lună, vorbim de inflația medie. Institulul Național de Statistică arată că în fiecare an ați ratat ținta de inflație. Ar fi putut folosi BNR surplus de bani ca să atingă obiectul ținta de inflație. Că profitul a fost folosit ca să vă dați bonusuri. Dacă ați ratat ținta de inflație, nu era bine să folosiți profitul ca să vă mențineți ținta de inflație?, i-a spus Daniel Zamfir lui Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), participă, marți, alături de întreg Consiliul de Administrație al BNR, la audierea de la comisiile Senatului programată pentru data de 12 februarie.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

3 Comments

3 Comments

  1. CRS

    2019-02-14T08:16:14+02:00 at 8:16

    Scad dobânzile la depozite…adica la economiile populatiei…nu la credite…unde e vestea cea bună!? Cine scrie articolele acestea?

  2. John

    2019-02-12T22:31:40+02:00 at 22:31

    Bravo dle Zamfir felicitari! Trebuie sa il ia cineva de boase pe bosorogul asta imputit care tine strict cu bancherii.

  3. adriana

    2019-02-12T14:17:32+02:00 at 14:17

    f inspirat Mihai
    a facut o fericita pe acea croitoreasa modesta dar desteapta
    bravo

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top