Connect with us
Vești proaste pentru românii cu credite în lei! Indicele ROBOR a atins un nou RECORD

Economic

Vești proaste pentru românii cu credite în lei! Indicele ROBOR a atins un nou RECORD

Băncii Naţională a României anunță că Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat luni pe piaţa interbancară la nivelul de 2,13%, de la 2,07% cât era vineri.

O valoare similară a acestui indice a fost înregistrată în 14 decembrie 2017.

În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut până la 2,46%, de la nivelul de 2,41% înregistrat vineri.

De asemenea, ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a crescut de la 2,48% la 2,52%. Iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns luni la 2,57%, de la 2,53%, nivel înregistrat vineri.

Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut indicatorul era la 0,87%. Cea mai mare valoare a acestui indicator a fost înregistrată în luna octombrie a anului 2014, respectiv 2,20%.

Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda, susţine într-un articol postat pe blogul său că majorarea ROBOR la trei luni până la 3,5% ar putea duce la creşterea dobânzii medii la creditele în lei pentru companii până la 6-8%.

Ceea ce ar cauza majorarea costului de finanţare şi, prin urmare, un risc în creştere de intrare în insolvenţă pentru unele firme.

Potrivit analizei, creşterea costului de finanţare ar trebui să fie o preocupare pentru majoritatea antreprenorilor în perioada următoare, având în vedere că vremea dobânzilor mici a trecut. Inflaţia anuală înregistrată în luna martie a anului curent a fost de 5%, majorarea preţurilor fiind cauzată, atât de ofertă, cât şi de avansul cererii.

Ultimele estimări oficiale ale Băncii Naţionale a României indică o inflaţie de 3,5% pentru anul în curs, iar consensul analiştilor financiari reflectă aşteptări de majorare a dobânzii de politică monetară până la 3% la finalul anului curent.

Guda anunță o creștere până la 3.5%

În acest context, Guda opinează că nivelul ROBOR cu maturitate la 3 luni ar trebui să urce gradual până la 3,5%, comparativ cu nivelul actual de 2,1% şi o medie de 1,15% pe parcursul anului anterior.

Iancu Guda precizează că nivelul ROBOR cu maturitate la 3 luni a depăşit constant inflaţia anuală, diferenţa medie dintre acestea fiind de aproape 1% începând cu anul 2010.

Citește și: Inflația, la cel mai mare nivel din ultimul cinci ani. Cu cât au crescut prețurile
Lovitură după lovitură pentru români. Un nou record pentru ROBOR
VEŞTI proaste pentru românii cu credite! Indicele ROBOR atinge un nou RECORD

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top