Connect with us
sistemul imunitar-24092015

Știri

Virusurile care iti dau sistemul imunitar peste cap fara sa iti dai seama

Sistemul imunitar al omului este destul de sensibil si multe virusuri ne pot afecta serios oraganismul in timp.

Sistemul imunitar este cel care trebuie sa ne protejeze impotriva bolilor, dar atunci cand virusurile isi fac aparitia in organism reusesc sa il dea peste cap si sa nu mai functioneze bine.

O alta functie pe care o indeplineste sistemul imunitar, este ca are capacitatea de a-si ,,aminti” ce infectii ai avut in trecut. Aceasta capacitate il ajuta sa adopte mai repede o strategie de lupta cat mai adecvata pentru infectia in cauza.

Vestea proasta este ca tot el, sistemul imunitar, se poarte comporta si gresit. Cum face asta? Ei bine, incepe sa atace propriile proteine, dand nastere autoimunitatii. O alta problema este ca sistemul imunitar poate sa raspunda eficient la o tulpina a unui anumit virus, dar este incapabil sa reactioneze la o alta varianta a fix aceluiasi virus. Acest proces este cunoscut in medicina ca PAO: pacat original antigenic. Denumirea vine de la specialistii britanici in domeniu.

CITESTE SI: MEDICAMENTUL ANTICANCER CARE DEPISTEAZA REZERVELE SECRETE DE HIV DIN ORGANISM

PAO apare atunci cand raspunsul imun initial blocheaza o reactie in lant eficienta in momentul in care organismul este expus din nou la acelasi virus. Acest proces poate avea efecte devastatoare cand vorbim de boli precum febra Dengue.

Statisticile din domeniul medicinei au demonstrat ca in fiecare an apar circa 400 de milioane de infectii cu virusul Dengue si, momentan, nu exista niciun vaccin disponibil. Reinfectia cu un alt tip de virus Dengue poate provoca pacientului in cauza un tip de febra hemoragica care pune in mare pericol viata persoanei.

Medicii sustin ca eficienta raspunsului oricarui sistem imunitar sta in capacitatea acestuia de a elimina elementul patogen chiar inainte ca acesta sa poata produce daune organismului.

In general, orice tip de gripa este cauzat de un virus care evolueaza extrem de rapid, acesta fiind motivul pentru care oamenii se vaccineaza anual.

Din pacate pentru sanatatea sistemului nostru imunitar, rolul PAO de a putea raspunde eficient la diferitele tulpini ale oricarui virus gripal este momentan un subiect de dezbatere intre medicii specialisti. La aproape 60 de la propunerea PAO ca mecanism de raspuns la infectia cu un virus gripal, subiectul este inca in proces de cercetare.

Sursa foto: shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top