Connect with us

Știri

Ziua Centenarului: Ceremonia de la Alba Iulia. Pod de 12 milioane de lei, inaugurat

În Ziua Centenarului, România a avut parte de două ceremonii speciale. Una ținută dimineața de la 10 în București, la Arcul de Triumf, cealaltă, cea mai importantă de altfel, de la ora 15 la Alba Iulia.

Președintele României Klaus Iohannis a depus la ora 15 fix o coroană la monumentul Regelui Ferdinand I Întregitorul.

Președintele a inaugurat la Alba Iulia Podul și Monumentul Unirii, care vor deveni obiective turistice la Alba Iulia.

Evenimentele din orașul unirii au avut loc în Parcul Unirii și Piața Tricolorului. Președintele a fost întâmăpinat cu pâine și sare și a fost aplaudat de români în rafale.

Podul Unirii a costat în total 12 milioane de euro. La ceremonia de la Alba Iulia participă nu doar Patriarhul Daniel, ci și Patriarhul Teofil al Israelului.

„Trăim împreună emoția de a ne afla în locul în care cum un secol, 1.228 de delegați, reprezenând toate straturile societății proclamau Unirea. Un destin modern și european- România. Noi, cei de azi, avem privilegiul de a fi moștenit rodul celui mai concret proiect.

Este datoria și responsabilitatea noastră de a omagia trecutul și de a insufla generațiilor următoare idealurile reîncărcate cu noi semnificații. Sunt foarte bucuros să trăiesc momentele în mijlocul dumneavoastră”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Iuliu Maniu se întreba cum poate mulțumi sorții pentru împlinirea unirii. Tot el răspundea:<< Mulțumirea pentru grația providenței nu o putem demonstra decât pentru a ne dovedi vrednici de însemnătatea timpurilor pe care le trăim>>

Sensul e la fel de valabil. Trebuie să arătăm generațiilor viitoare că noi suntem, prin ce facem, continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri. (…) România noastră, pe care dorim să o transmitem, este o țară demnă și puternică, bine integrată, prin educație, cultură și creativitate, într-o Europă a valorilor”, a mai spus Klaus Iohannis.

Daniel Șuta, editor senior

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top