Connect with us
ALERTĂ! Un nou asteroid se apropie trece de Pământ

Horoscop

Asteroid cu nume de roman

Generation Advisory Council (SGAC) a derulat o campanie de botezare a noilor asteroizi descoperiti de astronomi. Au existat propuneri care mai de care mai diverse, iar 6 dintre acestia au fost deja acceptate de Astronomical Union (AU).

Printre cele 6 nume date asteorizilor se afla numele unui profesor roman, Marin Bica. Asteroidul Marinbica, un profesor care a trait in perioada 1970-2013, a predat fizica si astronomie si este din Oradea. Acesta a murit anul trecut in urma unui grav accident la Pestera Polovragi.

Profesorul Bica a infiintat primul centru de astronomie din Bihor si din Oradea si a fost coordonatorul Lotului National de Astronomie si Astrofizica, pregatind numerosi elevi care au participat la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica.

Propunerea ca un asteroid sa se numeasca dupa numele profesorului vine din partea fostilor sai elevi, la initiativa studentului-masterand Florin-Cristian Lazar, absolvent al Facultatii de Inginerie Aerospatiala din Bucuresti.

Pe langa Marinbica, celelalte 5 denumiri date asteroizilor sunt: Hume (o pasare legendara care aduce noroc in traditia si folclorul iranian), Anagolay (zeita lucrurilor pierdute in cultura filipineza), Rayjay (porecla astronomului Ray Jayawardhana de la Universitatea din Toronto, originar din Sri Lanka), Samcarin („hoinar” in limba sanscrita), Mongkut (fost rege al Siamului, actuala Thailanda, intre anii 1851 – 1868, initiatorul modernizarii statului thailandez in ce priveste cultura si tehnologia).

Asteroizii, numiti si mici planete sau planetoizi, sunt corpuri ceresti mai mici decat planetele, dar mai mari decat meteoroizii (care pot avea diametrul de pana la circa 10 metri), si nu sunt comete. Deosebirea dintre asteroizi si comete se face in prima faza (in momentul in care este descoperit corpul respectiv), dupa aspectul sau vizual: cometele trebuie sa aiba o „coamăa” perceptibila (o „atmosfera” densa), in timp ce asteroizii nu au asa ceva. Ulterior, stabilirea formei orbitei determina clasificarea obiectului intr-o anumita categorie. Majoritatea cometelor au orbite foarte excentrice, multe din ele evoluand pe orbite parabolice.

CONTACT REDACTIE Email: cc@smartactivity.ro Telefon: +4021 795 88 02 Dacă ai surprins o știre, scrie-ne pe adresa redactie@huff.ro, unde ne poți trimite imagini foto sau video. Publisher Adrian Vrauko Email: adrian@teotrandafir.com Consultant Anamaria Lembrău, email: anamaria@teotrandafir.com Redactori CATALIN NAE, email: catalin@teotrandafir.com CRISTINA BOSIOC,email: cristina@teotrandafir.com DANIEL ȘUTA, email: daniel@teotrandafir.com Publicitate email: sales@smartactivity.ro Departament VIDEO Producator general – Raluca Oprea email: raluca.oprea@teotrandafir.com Programator Bogdan Iacob / Telefon: 0217958802 Departament Juridic / Legal Cabinet de avocat ROBERT CIUREA email: office@avciurea.ro Director General Adrian Vrauko email: adrian@teotrandafir.com Huff.ro este administrat și deținut de SMART ACTIVITY SRL Date despre companie Adresa de corespondenta: Calea Calarașilor, numarul 173, București, Sector 3 COD FISCAL: RO34042388 CIF: J40/1060/2015 Huff.ro este un site de știri care folosește fluxurile agențiilor de presă: Mediafax, Agerpres, dar și surse proprii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Horoscop

To Top