Uite de ce nu dormi bine când este lună plină

05.02.2015
Uite de ce nu dormi bine când este lună plină

Uite de ce nu dormi bine când este lună plină. După ce au fost făcute mai multe cercetări, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că ritmul circadian, ciclul de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice şi fiziologice, este afectat de fazele Lunii. Astfel, se pare că AND-ul nostru este de vină pentru somnul prost pe care îl avem atunci când satelitul natural al Pământului se află în faza de intensitate maximă pe cer.

Mai exact, se pare că strămoşii noştri plecau la vânătoare atunci când era lună plină şi vizibilitatea era mai mare. Totodată, aceştia trebuiau să fie cât mai atenţi, pentru a nu deveni ei vânat. Astfel se face că în aceste nopţi organismul omului este construit în aşa fel încât să fim mai energici, lucru care duce la un somn chinuitor.

O altă cercetare, realizată de Sleepio pe aproape 21.000 de persoane a vrut să vadă care este luna din an în care respondenţii dorm cel mai prost. Rezultatul? În luna februarie o persoană adoarme în medie cu 8 minute mai greu decât în martie, semn că această perioadă este una cu multe tulburări de somn.

Motivul principal în acest caz nu mai ţine de ceasul biologic, ci de faptul că oamenii tind să-şi supraîncălzească locuinţele din cauza frigului de afară, cu toate că o persoană încălzită adoarme mult mai greu. Conform studiului de mai sus, se pare că această dificultate de a adormi afectează mai mult femeile decât bărbaţii.