Orasul din Brazilia in care locuitorii isi pierd fetele daca ies la soare

19.08.2015
Orasul din Brazilia in care locuitorii isi pierd fetele daca ies la soare

Unul dintre locuitorii statului fantoma din Brazilia, Djalma Jardim, a ramas doar cu un singur ochi si si-a petrecut o mare parte din viata in interiorul casei din cauza unei boli genetice extreme de rare.

Satul Araras care se afla situate in apropiere de Sao Paolo seamana foarte mult cu un sat fantoma, deoarece majoritatea locuitorilor sufera de Xeroderma pigmentosum (XP), ceea ce inseamna ca pielea lor nu este capabila sa cicatrizeze danuele provocate lumina ultravioleta.

CITESTE SI: CEA MAI TARE IDEE, UITE CUM CASTIGA ACEST TANAR 10.000 DE EURO LUNAR

Din cele 800 de persoane din sat, 600 sunt afectate de XP. Dintre acestea, 20 au simptome in plina floare si sunt susceptibile de a o forma agresiva de cancer de piele.

Fata localnicului Jardin a fost devastata de boala, lasandu-l doar cu un singur ochi. ,,Daca ma duc afara simt soarele cum ma arde”, a spus el.  ,,Ma duc la culcare si ma trezesc a doua zi cu un mic spot, iar apoi in cateva zile este in crestere rapida, cum ar fi cea pe care o am la ochi”.

Orasul din Brazilia in care locuitorii isi pierd fetele daca ies la soare-1
Sursa foto: noticias.uol.com.br

..Este o boala groaznica, teribila.”, a concluzionat localnicul. In urma interviului, starea barbatului s-a inrautatit si boala din pacate la costat viața. Familia lui a mai pierdut deja o alta fata care suferea de aceeasi tulburare, dar sip e unul dintre fratii lui Jardin. In present, sora lui, Claudia este de asemenea afectata de aceasta boala crunta.

Medicul biolog Carlos Menck  a incercat sa determine cauza bolii si de ce aceasta a devenit atat de agresiva in randul victimelor. La inceputul investigatiilor, medical a declarant,, ne-am dus in zona afectata si am incarcat sa identificam ce anume provoaca aceste mutatii genetice” . Initial locuitorii au crezut ca boala este una contagioasa, dar medicul a demonstrat ca natura ei este una ereditara.

CITESTE SI: CUM ARATA CELE MAI BIZARE HOTELURI DIN LUME. TE-AI CAZA AICI?

Boala ar putea avea cauza in familiile de colonisti portughezi care s-ar fi casatorit intre ei timp indelungat, generatii intregi, dezvoltand astfel o boala ereditara transmisa din tata in fiu. Ar putea fi urmărite înapoi la familiile a trei coloniști portughezi.

Dermatologul Sulamita Chaibub a declarat: ,,In satul Araras exista o concentratie de oameni cu gena defecta care este strans legata de casatoriile intre rude, astfel incat gena devine dominanta si apare boala.”

In present nu exista niciun remediu pentru XP, dar medicii au avertizat acum satenii sa stea departe de soare complet, sperand ca acest sfat va salva vietile oamenilor.  și se speră acest sfat va salva multe vieti.

Dr. Menck a concluzionat: “Nu exista momentant niciun tratament. Si imi este greu sa cred ca vreun govern sau companie farmaceutica ar investi bani intr-o astfel de cercetatre. Dar probabil ca in 20-30 de ani, in care oamenii se vor feri de soare, gena se va dezactiva singura”.

Articolul continua dupa publicitate

Sursa foto: noticias.uol.com.br