Connect with us

Știri

Vezi ce blesteme antice au descoperit arheologii

O tăbliţă din plumb, cu blesteme scrise în limba latină, veche de aproape 2000 de ani, a fost descoperită de arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia pe un şantier de la marginea municipiului.

Descoperirea a fost realizată de Ilie Lascu şi George Bounegru. Tăbliţa de blesteme, tabellae defixiones în limba latină, este realizată pe o foaie de plumb, de dimensiuni mici, asemănătoare unei cărţi de joc. După scrijelire a fost rulată, stare în care a şi fost descoperită de arheologi.

“Nu ne-am dat seama ce este la început, având în vedere formă în care se prezenta. În timpul procesului de restaurare şi după consultarea unei bibliografii cu privire la descoperirile cu caracter funerar din provincia Dacia, am realizat că avem parte de o piesă deosebită şi extrem de rară”, a declarat arheologul George Bounegru. Piesa a fost descoperită într-un mormânt de inhumaţie de pe Dealul Furcilor, sub un schelet.

De asemenea, arheologii din Alba Iulia şi Cluj au reluat în vara anului 2008 lucrările pe şantierul arheologic reprezentat de reşedinţa guvernatorului consular al celor trei Dacii. Cea mai importantă descoperire făcută în urma săpăturilor arheologice din acest an, o reprezintă o statuie de marmură a zeiţei vânătorii, Diana. “Divinitatea este reprezentată în mişcare spre stânga, piciorul stâng flexat şi faldurile rochiei ei înclinate spre dreapta. Este o piesă de o foarte bună calitate artistică şi reprezintă o a doua statuie a zeiţei, descoperită deocamdată la Apulum”, a declarat Viorica Rusu, arheolog la Muzeul Naţional al Transilvaniei din Cluj.

CONTACT REDACTIE Email: cc@smartactivity.ro Telefon: +4021 795 88 02 Dacă ai surprins o știre, scrie-ne pe adresa redactie@huff.ro, unde ne poți trimite imagini foto sau video. Publisher Adrian Vrauko Email: adrian@teotrandafir.com Consultant Anamaria Lembrău, email: anamaria@teotrandafir.com Redactori CATALIN NAE, email: catalin@teotrandafir.com CRISTINA BOSIOC,email: cristina@teotrandafir.com DANIEL ȘUTA, email: daniel@teotrandafir.com Publicitate email: sales@smartactivity.ro Departament VIDEO Producator general – Raluca Oprea email: raluca.oprea@teotrandafir.com Programator Bogdan Iacob / Telefon: 0217958802 Departament Juridic / Legal Cabinet de avocat ROBERT CIUREA email: office@avciurea.ro Director General Adrian Vrauko email: adrian@teotrandafir.com Huff.ro este administrat și deținut de SMART ACTIVITY SRL Date despre companie Adresa de corespondenta: Calea Calarașilor, numarul 173, București, Sector 3 COD FISCAL: RO34042388 CIF: J40/1060/2015 Huff.ro este un site de știri care folosește fluxurile agențiilor de presă: Mediafax, Agerpres, dar și surse proprii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top