Șefii poliției explică de ce au negociat cu interlopii înmormântarea lui Emi Pian

27.08.2020
Șefii poliției explică de ce au negociat cu interlopii înmormântarea lui Emi Pian

Secretarul de stat din MAI, chestorul Bogdan Despescu, a spus joi, referitor la faptul că șefi din Poliția Română s-au întâlnit cu membri din clanul „Duduianu”, că nu a fost „negociată siguranța cetățenilor și nici aplicarea legii”, ci s-a urmărit „prevenirea unor incidente violente”.

„Evenimentul din București de la începutul lunii august (înmormântarea lui Emi Pian – n.red.) a fost monitorizat de mai multe structuri din cadrul MAI, misiunea noastră a fost de a preveni producerea unor incidente grave. Era pusă în pericol sănătatea persoanelor din municipiul București si existau date și informații că la procesiunea din 9 august erau așteptate să participe 3.000 de paroane. Această situație ar fi dus la răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. De asemenea, exista riscul să apară incidente violente”, a spus, joi, Despescu.

Secretarul de stat a precizat că, anterior întâlnirii dintre șefii Poliției și liderul clanului Duduianu, au fost organizate mai multe acțiuni, pentru a descuraja producerea unui eventual conflict.

„Aceste acțiuni mediatizate în ultima perioadă au arătat implicarea noastră în combaterea inftacționalității. Din păcate, sâmbătă, 8 august, nu am putut continua în același mod activitățile programate, instanța respingând 33 de percheziții, unele dintre acestea urmând a fost organizate în municipiul București. De aceea, am cerut devansarea funeraliilor. Modul în care ne-am desfășurat acțiunea a fost asumat pentru a preveni incidente violente în 9 august. Poliția Română nu a negociat siguranța cetățenilor cu nicio persoană, nu a negociat nici aplicarea legii, ci s-au impus măsuri de natură să prevină producerea unor evenimente grave. Nu fugim de responsabilitate. Venim cu răspunsuri când suntem siguri că explicațiile publice nu afectează anchetele pe care le derulăm”, a conchis sursa citată.

Florin Mototolea, cunoscut drept Emi Pian, a murit, la începutul lunii august, după ce a fost înjunghiat în timpul unei partide de barbut. Imediat după uciderea liderului clanului Duduianu, în spațiul public au apărut informații conform cărora șefi din Poliția Română și interlopii din Capitală s-ar fi întâlnit pentru a negocia modul în care se va desfășura înmormântarea. Discuția ar fi avut loc în noattea de 8 spre 9 august, iar recent au început să circule imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Rohava, acolo unde clanul Duduianu ar deține supremația.

Conform imaginilor, adjunctul Poliției Capitalei, Aurelian Ciocîrlan, și șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, s-au întâlnit cu unul dintre membrii clanului Duduianu, în fața Bisericii „Sf. Paracheva”, din Rahova.

În cadrul întâlnirii, șefii Poliției ar fi discutat cu interlopii despre ceremonia de înmormântare a lui Emi Pian și ar fi cerut ca aceasta să nu mai aibă loc la ora 13.30, ci mai devreme, pentru a nu cauza probleme forțelor de ordine

În urma imaginilor în care apar membri din conducerea Poliției Române, președintele României a cerut explicații publice cu privire la motivul pentru care șeful IPGR s-a întâlnit liderul clanului Duduianu.

„Cred că aceste chestiuni pot fi explicate cel mai bine de cei în cauză, de șefii Poliției, de șefii Ministerului Afacerilor Interne și cred că atunci se vor lămuri lucrurile și în spațiul public”, a spus miercuri seara Klaus Iohannis.