Poșta Română amendată cu 2.000 de euro! A fost compromisă confidențialitatea datelor

04.08.2020
Poșta Română amendată cu 2.000 de euro! A fost compromisă confidențialitatea datelor

Poșta Română a fost amendată cu 2.000 de euro pentru compromiterea confidențialității datelor personal în cazul unui număr de 81 de persoane.

Poșta Română amendată cu 2.000 de euro

Compania Națională Poșta Română a fost sancționată cu amendă în valoare de 2.000 de euro pentru că nu a luat măsuri pentru protecția datelor pe site-ul propriu. Acest fapt a dus la compromiterea confidențialității datelor personale pentru 81 de persoane.

Potrivit unui comunicat transmis de către ANSPDCP și citat de Agenția Mediafax, în data de 15 iulie a fost finalizată o investigație prin care s-a constatat că Poșta Română a încălcat prevederile art. 32 din Regulamentul General privind Protecţia Datelor, referitoare la securitatea prelucrării.

În comunicatul emis de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal se arată că Poșta Română a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 9.686,60 lei lei, echivalentul a 2000 euro.

Se pare că, Poșta Română a fost sancționată pentru că nu a luat măsurile tehnice şi organizatorice adecvate care să prevină accesul neautorizat la datele cu caracter personal (adrese de e-mail și numere de telefon) pe adresa awb.posta-romana.ro aparținând operatorului, ceea ce a dus la compromiterea confidențialității datelor personale a 81 de persoane vizate.

„Încălcarea securității și confidențialității datelor cu caracter personal a constat în faptul că operatorul nu a implementat măsuri tehnice și organizatorice adecvate (de exemplu, pseudonimizarea), atât în momentul stabilirii mijloacelor de prelucrare, cât şi în cel al prelucrării în sine, astfel încât să se pună în aplicare, în mod eficient, principiile de protecție a datelor și să se integreze în acestea garanțiile necesare prelucrării, astfel încât să fie duse la îndeplinire cerințele RGPD și să se protejeze drepturile persoanelor vizate”, se arată în comunicat.

Informare atac informatic

Pe 27 iulie 2020, Poșta Română a transmis un anunț cu privire la un atac informatic. Instituția și-a informat clienții să nu dea curs unor mesaje tip e-mail prin care li se spunea că urmează să primească un colet, iar pentru asta trebuiau să acceseze un link. Imediat după accesare, în PC-ul destinatarului se descărca un virus de tip troian.