Connect with us

Stil

Hepatita C: Ucigașul tăcut – Ce simptome a neglijat Ileana Ciuculete

Ileana Ciuculete a murit marți, 14 februarie, în urma unei ciroze galopante cauzată de o hepatita C de care nu știa. Îndrăgita interpretă de muzică populară avea doar 59 de ani.

Hepatita C reprezintă infecţia ficatului cu virusul hepatitic C (VHC). Acesta este unul dintre cele mai periculoase virusuri de acest gen și determină una dintre cele mai grave boli hepatice.

Virusul hepatitic C este unul dintre cele 5 tulpini de virusuri identificate până în prezent responsabile de hepatitele virale, celelalte fiind A, B, D, si E. Fiecare dintre aceste tipuri ale propriile sale caracteristici.

Principala modalitate de transmitere a virusului VHC este prin contactul cu sângele unei persoane infectate. Când acesta intră în fluxul sangvin, își croiește drum spre celulele hepatice, în interiorul cărora se multiplică. Când infecția devine majoră, sistemul imunitar începe să lupte împotriva ei.  Infecția cu virus hepatitic C poate intra în categoria de infecție “acută” (până la 6 luni de la infecția inițială) sau “cronică” (peste 6 luni de la infecția inițială). Spre deosebire de A și B, pentru virusul de tip C nu există vaccin.

Simptome hepatita C

Majoritatea persoanelor infectate cu VHC, chiar și de mai multă vreme, nu prezintă simptome sau semne. În cazul în care acestea se manifestă, includ: stare de oboseală accentuată, dureri musculare și articulare, senzație de mâncărime a pielii, urină de culoare închisă/materii fecale de culoare deschisă; îngălbenirea pielii și a ochilor.

În faza cronică a bolii, infecția se permanentizează și evoluează către insuficiență hepatică, ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic. Cu cât cantitatea de VHC din organism este mai mare, cu atât riscul de evoluție către ciroză hepatică sau cancer hepatic este mai mare.

Procentul celor care își pierd viața din cauza cirozei sau cancerului hepatic este cuprins între 15% și 20%.

Simptome ciroză hepatică

Ciroza hepatică este o afecțiune cronică a ficatului caracterizată prin fibroză extensivă și formarea unor noduli de regenerare. Adesea, pacienții pot avea boala hepatică avansată, fără nici o simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseală accentuată.

În alte cazuri, cei care suferă de această afecțiune se prezintă la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul țesutului subcutanat de la membrele inferioare), creșterea de volum a abdomenului prin lichid de ascită sau icter. În cazurile avansate, aceștia prezintă stare de irascibilitate, tremor, somnolenţă diurna, bradilalie şi bradipsihie sau direct coma sau prin hemoragie digestiva.

ARTICOLE PE ACELAȘI SUBIECT:
Colegii de scenă deplâng dispariția Ilenei Ciuculete: „Sunt cam scurte viețile oamenilor care se consumă pe scenă”
Drama din viața Ilenei Ciuculete: Bătută și abuzată de propriul fiu
Ultimele imagini cu Ileana Ciuculete în viață. Cum arăta cântăreața în urmă cu câteva zile
A murit Ileana Ciuculete. Cine a fost și cum arată primul soț al artistei
Ileana Ciuculete a murit iar Gheorghe Turda a oferit o reacție
Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Cornel Galeș, după ce Ileana Ciuculete a murit
Cine a fost Ileana Ciuculete

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top