Connect with us
Sfinții Trei Ierarhi (Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur) sunt prăznuiți pe 30 ianuarie. Iată ce să nu faci în această zi de sărbătoare.

Stil

Sfinții Trei Ierarhi – Ce să NU faci pe 30 ianuarie

Sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox pe 30 ianuarie: Sfinții trei ierarhi!

SFINȚII TREI IERARHI (Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur) sunt prăznuiți pe 30 ianuarie de creștinii ortodcși.  Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Sfinții Trei Ierarhi au trăit la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul celui următor și fiecare dintre ei a avut o contribuție esențială la teologia creștină, fiind numiți „Protectori ai învățământului teologic”.

Cei trei teologi sunt prăznuiți și separat, însă, pentru a arată unitatea de învățătura, Biserica a rânduit și o zi de prăznuire comună.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfinții Trei Ierarhi

În tradiția populară, Sfântul Grigorie Teologul este considerat protectorul femeilor văduve și al persoanelor necăjite. Cei care au necazuri financiare sau mulți dușmani trebuie să se roage și să ceară ajutor Sfântului.

Se mai crede că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamnă. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimbă vremea. De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea da spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvară va fi friguroasă, dacă e ger, vară va fi călduroasă.

În zonă Munteniei, în dimineață sărbătorii, este bine să dăm de pomană o lumânare, pentru că viață noastră să fie luminoasă, fără grijă zilei de mine.

Femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea. Să facă pomeniri și să împartă ofrande. Prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor păcat.

În această zi se împart ofrande pentru cei trecuți în neființă, iar gospodinele fac colivă și merg să o sfințească la biserică. De asemenea, se spune că fiecare mamă care are o față de măritat trebuie să se roage pentru că această să aibă noroc și să își găsească ursitul.

Ce să nu faci pe 30 ianuarie, de Sfinții Trei Ierarhi

Totodată, în această zi nu se lucrează, nu se spăla și nu se fac alte treburi casnice. Tradiția populară mai spune că în ziua de 30 ianuarie nu trebuie să înstrăinezi niciun bun din casă. De asemenea, se spune că nu este bine să înjuri sau să te cerți cu cei apropiați.

Rugăciune către Sf. Trei Ierarhi

Pe apărătorii și luminătorii Bisericii creștinești, pe învățătorii cei mari și infranatorii zazaniilor diavolești, pe surpătorii eresurilor, pe stâlpii cei neclintiți ai Bisericii, podoabele cele mai alese ale ierarhilor și întocmai cu apostolii, și ai lumii învățători, pe marele Vasile cel cu dumnezeiască minte; pe Grigorie, cel cu dulce glas; și pe Ioan luminătorul a toată lumea. Să-i lăudăm credincioșii din toată inimă și să le cântăm.  Bucură-te, treime de arhierei mult-lăudată !

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top