Connect with us
Ce este suspinul și ce se întâmplă în organism atunci când oftezi. De câte ori e bine să oftezi și ce transmite.

Stil

SUSPINUL: Ce este și ce se întâmplă în organism atunci când oftezi

Studiile arată că suspinul este mai mult decât un semn de depresie sau disperare. Oftatul este un reflex care se întâmplă de mai multe ori pe oră și ajută la păstrarea funcției pulmonare.

Oamenii de știință din California au identificat sursa suspinului

Suspinul nu este doar un răspuns la tristețe, depresie sau disperare. Acesta este un reflex de susținere a vieții, care ajută la păstrarea funcției pulmonare.

Cercetatorii au declarat pentru revista „Nature” că unele celule nervoase din creier controlează respirația, somnul și ritmul cardiac și orchestrează suspinul. Ele fac acest lucru într-un răspuns la o comandă inconștientă.

„Există diferite tipuri de neuroni. Fiecare funcționează ca un buton care se transformă pe un alt tip de respirație. Un buton programează suflări regulate, un altul oftatul, iar celelalte ar putea fi pentru căscat, mestecat și poate chiar pentru plâns și râs.”, spune Mark Krasnow, biochimist la Stanford University School of Medicine.

Ce se întâmplă dacă nu oftăm?

Noul studiu oferă o mai bună înțelegere de ce un oftat este un important mecanism de supraviețuire. Surpriza constă în simplitatea ei.

„Dacă nu suspinăm la fiecare cinci minute sau aproximativ la acest interval, alveolele se vor prăbuși încetul cu încetul cauzând insuficiență pulmonară. De aceea, pacienții cu probleme la plămâni au adesea dificultăți, pentru că nu au oftat.”, a spus profesorul Jack Feldman, neurobiolog la University College din Los Angeles.

Dincolo de aceste precizări, studiul californian nu oferă răspunsuri la întrebare importantă. De ce oamenii suspină atunci când suferă de anxietate, melancolie sau depresie?

„Există cu siguranță o componentă a suspinul, care se referă la o stare emoțională. Atunci când suntem stresați, de exemplu, oftăm mai mult.”, a spus Feldman. „Se poate ca neuronii din zonele creierului care procesează emoțiile să declanșeze eliberarea de neuropeptide (mai sunt numite și „moleculele emoțiilor”) și să apară oftatul. Dar nu este sigur.”

Alte studii care au abordat latura psihologică a suspinului au ajuns la concluzia ca oftatul ar putea fi folosit din punct de vedere social. Atunci când oftăm comunicăm emoțiile noastre. O altă explicație ar fi că oftatul poate servi ca un „buton de resetare” pentru sistemul respirator.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top