Connect with us
vremea în iarna 2017-2018

Vremea

Vremea în iarna 2017-2018: Prognoza meteo OFICIALĂ pentru trei luni. Când vin viscolul și gerul

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza meteo oficială pentru iarna 2017-2018. Meteorologii au dezvăluit ce ne rezervă vremea în următoarele trei luni.

„Prima luna de iarnă înregistrează deja valori negative, în ceea ce privește România. în ceea ce privește cantitățile de precipitații, ne așteptăm să avem cantități excedentare, în special în centrul, estul și sud-estul tarii”, a spus Elena Mateescu. directorul ANM

„Ianuarie poate să înregistreze valori apropiate de norme. în luna cea mai rece a anului, în zona Transilvaniei, Moldovei, Maramureșului, e posibil să înregistrăm valori mai coborâte, sub media climatologică.

Deja observăm o scădere a mediei lunare. și luna februarie menține aceeași tendință. Este cea mai săracă luna în precipitații, aproximativ 31,6 l/mp”, a mai precizat directorul ANM.

Vremea în iarna 2017-2018: Prognoza meteo detaliată pentru fiecare lună

Vremea în Decembrie 2017

Temperatura medie lunară va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale și nord-estice, dar și mai ridicate în sud-est.

Măsurătorile de specialitate relevă o medie multianuală lunară pentru prima lună de iarnă de-0,8 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 – 2010.

În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură între – 5 și 0 grade Celsius în Transilvania și Moldova, între zero și două grade Celsius, în Banat și Crișana, între-2 și 1 grad Celsius, în Oltenia și Muntenia, iar în Dobrogea, între zero și trei grade Celsius.

De asemenea, precipitațiile totale în luna decembrie vor fi, local, excedentare în regiunile centrale, estice și sud-estice și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului.

Media multianuală a precipitațiilor pentru luna decembrie este stabilită la 44,8 litri/metru pătrat.

Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 92 l/mp) și Banat și Crișana (până la 70 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea și Moldova (până la 40 l/mp).

Vremea în ianuarie 2018

Meteorologii estimează temperaturi medii ale aerului ce vor fi apropiate de normal, exceptând centrul, nordul și nord-estul țării, unde vor fi, local, sub media climatologică.

În condițiile în care media multianuală a lunii este de-2,1 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei și Transilvaniei (între-7 și-1 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia (între-2 și 0 grade Celsius) și Dobrogea (-1 și 2 grade Celsius).

Cantitățile totale de precipitații vor fi în luna ianuarie, în general, excedentare în cea mai mare parte a teritoriului, norma climatologică fiind de 33,6 l/mp.

Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (până la 74 l/mp), Oltenia (până la 57 l/mp) și Banat-Crișana (până la 54 l/mp).

La polul opus se află Dobrogea și Moldova, cu cantități de precipitații cuprinse între 14 și 31 l/mp.

Potrivit ANM, în ultima lună de iarnă calendaristică, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a țării, media lunară fiind stabilită la-1 grad Celsius.

Pe regiuni, temperaturile medii vor fi cuprinse între-5 și zero grade Celsius, în Moldova și Transilvania, între-2 și 2 grade Celsius în Oltenia, și între zero și două grade Celsius, în Banat și Dobrogea.

Vremea în februarie 2018

Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de normalul climatologic în regiunile sudice și estice, dar în restul țării vor fi în general excedentare.

Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor, pentru februarie, de 31,6 l/mp, conform ANM.

În zona Maramureșului, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 57 l/mp, în Oltenia la 55 l/mp, în Banat și Crișana (până la 50 l/mp), iar în Dobrogea și Moldova, 26, respectiv 28 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top