Deși Administrația Națională de Meteorologie susținea că luna august va fi una dintre cele mai călduroase din ultimii ani și ne vom confrunta cu temperaturi caniculare la nivelul întregii țări, aceasta a emis o alertă de cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru data de 10 august. La o zi distanță, meteorologii au emis o nouă avertizare, de data aceasta de cod galben de caniculă și aer irespirabil, care descriu un tablou neplăcut pentru următoarele ore.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, pentru București, o prognoză specială pentru intervalul 11.08.2020, ora 12:00 – 11.08.2020, ora 23:00. Meteorologii spun că vremea se va menține călduroasă pe tot parcursul acestui interval. Cerul va fi mai mult senin în prima parte a zilei, apoi vor fi înnorări trecătoare și va crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade.
De asemenea, ANM a emis o atenționare meteorologică Cod Galben pentru 14 județe din țară. Intervalul de valabilitate al atenționării meteorologice este: 11 august, ora 12:00 – 11 august, ora 23:00. Fenomene vizate sunt reprezentate de instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Zonele afectate pot fi văzute în imaginea de mai jos.
În intervalul menționat, în vestul și sudul Transilvaniei, în sudul Banatului, în sud-vestul Moldovei, precum și în jumătatea de nord a Olteniei și a Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Meteorologii mai precizează că manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării.
Conform meteorologilor, în săptămâna 10-17 august, temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în regiunile sudice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă. În ceea ce privește regimul pluviometric, acesta va fi deficitar în mare majoritate a țării, iar cele mai afectate vor fi regiunile sudice, centrale și nordice.
Acest site foloseste cookies.
Read More